Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week, 1 november: Valserrano Crianza
2017-11-01
Deze week organiseerden wij voor onze klanten een masterclass met het huis Valserrano. Pablo de Simon, 5e generatie uit de familie, presenteerde een méér dan mooie reeks wit en rood. Onze klanten hebben genoten, en wij ook! Onze wijn van de week moet daarmee natuurlijk ook een Valserrano zijn.

De overgrootvader van de huidige eigenaar (Juan Pablo de Simon), Marques de la Solana begon halverwege de 19e eeuw wijnen te produceren volgens de Bordeauxmethode (alleen druiven van eigen wijngaard en kleine houten fusten). Toen al werden de wijnen op fles verkocht aan geselecteerde afnemers in Spanje, Cuba en Frankrijk. Tot vandaag de dag gebruikt deze Bodegas nog steeds alleen druiven van eigen wijngaard dat een zeldzaamheid genoemd mag worden. Jaime, een van de zonen van Juan Pablo, de vijfde generatie, heeft onlangs zijn intrede gedaan in het bedrijf en lijkt in vele opzichten op zijn vader. Het enige wat voor hen telt is de zorg voor het land, het maken van de wijnen en de uiterst moeilijke taak van het assembleren van de 2500 fusten die er liggen.

De wijn bestaat voor 90% uit Temperanillo, de belangrijkste blauwe druif van Rioja (en ook van heel Spanje). Als hij op zichzelf staat levert dat als jonge (Jovenes) wijn een heerlijke, fruitige wijn op met veel framboos en aardbei in geur en smaak. In Crianza's of hogere wijnen die vaak 70% of meer bevatten geeft Tempranillo rozijn- en kaneelachtige rijkdom. Valserrano Crianza is elegant, fijn, met niet teveel hout (er wordt voor een deel Frans eiken gebruikt in plaats van het gebruikelijke Amerikaans eiken). In lichte jaren is de Crianza een plezier aan fruit; aardbeien, bramen, zwarte kersen, en heeft hij een verfrissende, levendige smaak zonder daarbij een "dertien-in-een-dozijn" te worden. Hij heeft dan ongeveer een jaar op fust gelegen. In de grote jaren is Valserrano Crianza in vergelijking tot andere Rioja's een echte topper. Vol, verfijnd en een goede structuur om ook als gastronomische wijn gebruikt te kunnen worden. De wijn past uitstekend bij stevige vleesgerechten zoals hazenpeper, maar ook lamskoteletjes.

Wij doen aanstaand weekend deze deze masterclass in het klein nog eens over door deze Crianza voor je open te zetten. Kom ‘m lekker proeven en betaal geen €14,00, maar €12,60. 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency