Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week, 6 september: Gaja DOCG Brunello di Montalchino, Italië, 0.375L
2017-09-06
Regelmatig krijgen wij de vraag of we halfjes verkopen, flesjes van 0.375L. Zeker wel! Deze week een wel heel mooi halfje als wijn van de week: Gaja Brunello di Montalcino. Verwennen!
 
Angelo Gaja (1940) is een begrip in de wijnwereld. Zijn inzichten zijn van onschatbare waarde geweest voor Italië als wijnland en voor Piemonte in het bijzonder. Zijn aantreden in het familiebedrijf in 1961, na stages in Frankrijk en Californië, was het startsein van een opzienbarende reeks vernieuwingen. Gaja beperkte oogstrendementen rigoureus, voerde het gebruik van barriques in en plantte voor de streek ‘vreemde’ druivenrassen aan. In 1996 breidde Gaja uit naar Toscane, waar hij het wijngoed Ca’Marcanda verwierf. Ook hier werkte hij met onbegrensde energie aan wijnen die hun gelijke in Italië nauwelijks kennen. Inmiddels spelen ook Gaja’s dochters Gaia en Rosanna een (steeds belangrijker) rol in het bedrijf.
 
Montalcino ken teen mediterraan klimaat. De bodems van verschillende wijngaarden uit Torrenieri, Rennina en Sugarille bestaan grotendeels uit kalksteen, zand en klei.
 
De Sangiovese (lokaal Brunello genoemd) druiven worden apart geoogst en vergist op RVS. Hierna wordt de wijn gedurende 24 maanden op houten vaten gelagerd, waarna het blenden plaats vindt. Vervolgens rijpt de wijn nog 6 maanden op betonnen vaten. Met aansluitend 2 jaar flesrijping.
 
Een elegante Brunello met een mondvullende rijpe structuur, zwoele tannines, confiture, kruidige houttonen en een romige en spannende lengte.
 
Te serveren vleesgerechten of bij gerijpte harde kazen.
 
Wij zetten aanstaand weekend deze wijn graag voor je open. Dé gelegenheid eens deze geweldige Brunello te proeven! Bovendien betaal je voor deze gelegenheid geen €27,90 maar €25,00.
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency