Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Azelia by Luigi Scavino, Vigneto Punta, Piemonte, Italië
2018-03-23
Met de Paasdagen in het vooruitzicht hebben wij deze week een geweldig mooie Barbera in gedachten. Een lekker luxe wijn, die helemaal mooi op dronk is na 14 maanden in kleine houten vaten en inmiddels zo’n 5 jaar in fles te hebben mogen rijpen. Een heerlijke begeleider voor je Paasdiner!
Azelia bevindt zich in Castiglione Falletto, gelegen middenin het productiegebied Barolo.
Het domein werd in 1920 opgericht door Cavalier Lorenzo Scavino. Het huidige
management is in handen van Luigi Scavino, bijgestaan door zijn zoon Lorenzo (5e
generatie). Het wijngaard areaal is 15 hectare en de wijngaarden zijn gelegen in Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba en Montelupo Albese. Het wijngaardmanagement is rigoureus en volledig manueel. Dit is van groot belang om een zo hoog mogelijke kwaliteit van druiven te krijgen. De wijngaarden voor de Dolcetto d'Alba staan aangeplant in Montelupo Albese, terwijl in Castiglione Falletto zich de wijngaarden voor de Barolo cru Bricco Fiasco bevinden. Deze wijnstokken zijn gemiddeld 65 jaar oud. Barolo San Rocco is daarentegen een beroemde cru, waarvan de wijnstokken in Serralung d'Alba aangeplant staan. De wijnen rijpen zowel in barriques als in grote houten vaten.

Barbera druif:
De Barbera druif bestaat al sinds de 13e eeuw, komt oorspronkelijk uit Alexandrië (Egypte) en is naast in Italië ook populair in Californië en Argentinië. De Barbera gedijt prima op diverse bodemsoorten en levert een behoorlijk groot volume per hectare. De hoge natuurlijke zuurgraad en het bescheiden tanninegehalte zijn kenmerkend voor deze druif. De wijnen van de Barbera druif hebben een paarse kleur en de geur en smaak bevatten meestal elementen van kers, framboos, braam, pruim en zelfs tonen van chocolade en amandel, aangevuld met kruiden en vanille na rijping op eikenhout.

Deze Barbera is werkelijk verbazend! Het is een levendige, fruitige wijn met aroma’s van klein rood fruit, verse kruiden en vanille. De oude wijnstokken zorgen voor een uitstekende, diepe en rijke wijn. De oogst geschiedt volledig manueel. Fermentatie onder gecontroleerde temperaturen gedurende 10 dagen, gevolgd door een rijping in kleine houten vaten gedurende 14 maanden.

We willen je graag laten kennismaken met deze bijzondere wijn. Daarom staat deze open gedurende het aankomende weekend.
De wijn kost normaal €25,60, tot en met 24 maart betaal je €22,95.
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency