Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Fontanavecchia Aglianico del Taburno DOCG uit Campania
2022-02-03
Wijn van de Week! Buiten is het een tikje guur, binnen kun je heerlijk koken bij deze Fontanavecchia | Aglianico del Taburno DOCG uit Campania. Een stoere wijn met stoere tannines en fijn gedroogd fruit. Van stoofschotel tot pasta, gegrilde groenten en uiteraard wildgerechten!

Wijngoed Fontanavecchia van de familie Rillo ligt in het historische gebied Sannio. De 18 hectare wijngaarden liggen in het heuvellandschap op een hoogte van 300-400 meter boven zeeniveau, aan de voet van de berg Taburno, ongeveer 50 km ten noordoosten van Napels. Het bedrijf werd in 1980 door Orazio Rillo opgericht, maar de familie is al meer dan 160 jaar actief in de wijnbouw. Inmiddels wordt het wijngoed geleid door Libero en Guiseppe, Orazio’s zonen. Zij werken nauw samen met oenoloog Angelo Pizzi. Een sterk team dat aan de top van de wijnbouw van Sannio staat. De wijngids Slow Wine zei eerder over Fontanavecchia: “Libero Rillo is een van de hoofdrolspelers die de wijnbouwbranche van Sannio gerevolutioneerd heeft. Een revolutie, die de voorwaarden van de kwaliteit heeft bepaald.”

Fontanavecchia maakt vooral wijnen van traditionele regionale druiven zoals aglianico, falanghina, greco, fiano en piedirosso. 

Campanië, met als regionale hoofdstad Napels, ligt in het zuidwesten van Italië.

Hier worden vooral inheemse druivensoorten verbouwd die al millennia met hun stokken in de vruchtbare vulkaangrond van de Vesuvius wortelen. In tegenstelling tot veel andere Italiaanse wijngebieden hebben de internationale druivenrassen in Campanië hun intrede (nog) niet gedaan.

De zomers zijn warm, maar de winters kunnen koud zijn, vooral in hooggelegen wijngaarden. De bodem is vulkanisch.

De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks. De wijn rijpt vervolgens twee jaar, waarvan 12 maanden in Franse barriques. Vol en krachtig en tegelijkertijd rijp en sappig met een frisse zuurgraad, donker fruit zoals bramen, kersen en gedroogde pruimen, zoethout, peper, koffie, chocolade, tabak en leer.Perfecte wijn bij stevige gerechten met rood en lamsvlees, stoofvlees, pasta met ragù en wild zoals hert en wild zwijn.

Aglianico wordt ook wel de Barolo van Zuid-Italië genoemd. Net als nebbiolo rijpt aglianico laat en is de wijn krachtig met forse tannines en zuren, en heeft hij tijd nodig om op dronk te komen.

Tot en met donderdag 11 februari krijg je op deze wijn 10% korting!
 
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency