Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Isole e Olena Chianti Classico DOCG 2017
2021-07-16
Wijn van de Week! Eén van onze aller-aller-mooiste Chianti Classico’s: Isole e Olena. Mooi klassiek, heerlijk smaakvol en super inzetbaar bij een fijn zomeravond diner.
Het domein Isole e Olena dankt zijn dubbele naam aan de samenvoeging, lang geleden, van twee afzonderlijke bezittingen. Olena is een middeleeuws gehucht met nauwelijks tien huizen rond de kerk en omringd door wijngaarden, Isole is een oude boerderij. De bezitting is bijna 300 hectare groot, waarvan 250 hectare bos, 40 hectare wijngaard en een paar hectare olijfbomen. 
In 1976 vestigde Paolo De Marchi zich, na een studie wijnbouw in Turijn en een stage in Californië, op Isole. Hij is het geweest die het wijngoed grondig gereorganiseerd heeft, en het daarmee tot een van de allerbeste Chiantidomeinen heeft gevormd.
Paolo plantte als eerste in Chianti Syrah; hij vond dat een betere aanvulling op Sangiovese dan de toen alom geïntroduceerde Cabernet, en ook dan de nu zo trendy Merlot. Meer dan een paar procent Syrah heeft er, naast een klein percentage van de inheemse Cannaiolo druif, echter nooit in de Chianti gezeten; Sangiovese is waarom het draait.
Van de Chianti gaat een deel enkele maanden op franse barriques (eiken vaatjes van 225 liter), een deel in grote vaten van kastanjehout en het resterende deel krijgt geen hout. 
Een fles Chianti van Isole e Olena bevat dus een assemblage van drie verschillende wijnen. Paolo laat graag terroir en oogstjaar spreken in de wijn. Verschillende oogstjaren naast elkaar tonen je de verschillen. 2017 was onvergelijkbaar warm en droog. De oogst was overall in Toscane (en vele andere gebieden) klein in omvang, maar super in concentratie. Dat proef je terug. 
Echt een heel fraaie Chianti Classico met een volrode tint en een uitgesproken fruitig aroma, met nuances van lichte kruiden en gebrande tonen. De smaak zet vol en sappig in en ontwikkelt zich evenwichtig, met fijne tannine in de finale. Balans en verfijning! Uitstekend bij vele pasta’s en gerechten met lams- of rundvlees. Op dronk vanaf drie jaar na de oogst en gemakkelijk tot acht jaar houdbaar. 
Tot en met woensdag 21 juli 2021 krijg je 10% korting op deze geweldige wijn!
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency