Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijnblog 10: Rosé, vakantie in je glas!
2016-05-06


Een glas rosé brengt mij altijd in vakantiestemming. Bijna hetzelfde gevoel krijg ik bij het vullen van onze Rosé-kast. Prachtig al die koperkleurige tinten in de flessen. Rosé en een mooie zonnige dag zijn een fijne combinatie. Zodra de temperatuur boven de 20 graden schuift en de klanten in korte broek in de winkel komen, zien we de rosé’s de winkel uitvliegen!
 
Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven.
Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint, worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat zij fris en licht is, maar toch structuur heeft.
Het is doorgaans verboden om een roséwijn te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor roséwijn. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé champagne van te maken (bron Wikipedia).
 
In de 70’er jaren was het drinken van vooral goedkope rosé populair. Te zoet en te weinig smaak. Als wijnen in grote massa’s gemaakt worden, verdwijnt helaas vaak de elegantie en de smaak. De laatste jaren is rosé gelukkig weer helemaal terug en met veel mooie kwaliteit in het aanbod.
 
We hebben mooie wijnen ingekocht met verschillende karakters. Zoals de lekker kruidige en frisse Perle de Roseline uit de Provence, de mooie Pinot Noir van Villa Wolf, de volle MIP en strakdroge Sainte Lucie. Maar ook echte eet-rosé’s zoals de Merlot van Ikonia. En natuurlijk de houtgerijpte Domaine Ott voor als je een keer echt luxe wilt.
Keus genoeg. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, houden wij zaterdag 14 mei een Rosé Proeverij. Je bent welkom vanaf 12 uur in onze winkel. Inschrijven is niet nodig.
 
Met de zon buiten en het glas rosé in de hand is het altijd vakantie!
 
Naomi
wijnblog
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency