Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijnblog 11: Zomers rood
2016-05-20


Warme dagen vragen om fris rood. Natuurlijk, de eerste ingeving als iemand me vraagt wat te drinken is een lekker glas wit of rose. Maar bij de maaltijd of ’s avonds bij de buitenhaard is een gekoeld glas rood toch wel favoriet!
 
Gekoeld? Zeker! Laat ik beginnen te stellen dat ‘we’ doorgaans rood te warm drinken. Ooit is bedacht, dat rode wijn op kamertemperatuur geserveerd moest worden. In die tijd lag de kamertemperatuur een stuk lager dan nu. Voor de meeste rode wijnen is 18 graden echt optimaal. Warmer geserveerd komen de aroma’s maar zeer beperkt tot hun recht!
 
Een aantal wijnen lenen zich uitstekend voor koelen tot 14-15 graden. Druivenrassen als pinot noir of cabernet franc. Eigenlijk veel wijnen die uit de wat koelere gebieden komen. Wijnen die op frisheid gemaakt worden. De lichtheid en elegantie van deze wijnen komen extra tot hun recht. Een half uurtje in de koelkast is meestal voldoende om tot een lekker frisse smaakbeleving te komen.
 
We hebben voorbeelden genoeg in onze winkel. Zoals de duitse spatburgunders van Seeger en Knipser, de cabernet franc Petit Bourgeois uit de Loire, Errazuriz Sangiovese uit Chili, de Duo du Midi uit de Pays d’Oc, onze eigen nederlandse Rouge de Planck en de Touraine Rouge van l’Aumonier. Stuk voor stuk wijnen die heerlijk zijn bij lunch, bbq en ook visgerechten. Tegelijk ook heerlijk tijdens zo’n lange zomeravond. Aanraders om te proberen!

Wij hopen op een lange warme zomer!
 
Naomi
wijnblog
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency