Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijnblog 2: Over kurk en ander ongemak
2016-01-15


Soms maak je een fles open, en dan weet je het gelijk. Kurk. Een geur van nat karton, muffigheid. Een vervelende prikkeling op je tong en vieze smaak. Soms twijfel je er aan of ‘hij kurk heeft’. In het ergste geval denk je bij de 2e fles: ‘o, deze is veel lekkerder.’ Dat is eigenlijk wel heel erg balen!

Kurk wordt veroorzaakt door een schimmel die toeslaat bij het reinigen van de kurk. Er ontstaat een verbinding (TCA) die de geur en smaak  beïnvloedt. Dan is het dus een eenling in een partij. Kurk heeft niets met de kwaliteit van de wijn of van de hygiëne in het wijnhuis te maken. Het komt in alle rangen en standen van wijnen voor.
Kurk kan ook in houten of rvs vaten voorkomen. Dat betekent dus dat  een fles met een glazen dop of schroefdop dus ook ‘kurk’ kan hebben.

Tref je een wijn met overduidelijke fouten,  of twijfel je of een wijn goed is, schenk dan niet verder uit en kom er zo snel mogelijk mee terug. Bij twijfel kijken we samen nog even (het is de moeite waard om een keer goed te ruiken en te proeven, zodat je een volgende keer het makkelijker herkent). Je krijgt dan van ons een nieuwe fles.

Er zijn meer fouten die in wijnen kunnen voorkomen. De meeste worden in het inkoopproces wel ontdekt, omdat het niet om enkele pechgevallen gaat.
Bijvoorbeeld Brett, waarbij je aroma’s van leer, stal & mest in vervelende proporties tegenkomt. De oorzaak is een gist. Rode wijnen, op hout gelagerd en met natuurlijke bereidingswijze zijn bevattelijker. Een ‘beetje Brett’  is overigens best lastig te herkennen, aangezien het ook verwant is aan aroma’s waar de wijnmaker juist bewust naar op zoek is.
Een andere nare fout is Azijnsteek, waarbij bacteriën de alcohol in de wijn omzetten in azijnzuur. De wijn wordt dus hard en zuur. 
Wijn kan ook gewoon te oud zijn. ‘Over de kop’. 
Alle reden om regelmatig in je voorraad te kijken en mooie dingen op tijd te drinken!

Proost!

Naomi

wijnblog
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency