Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Abadal van Ramon Roqueta
2020-07-07

Kleurrijk, artistiek en authentiek!  We hebben 3 wijnen toegevoegd aan ons assortiment met kleurrijke capsules, kunstige etiketten en met inheemse druiven uit Catalonië.

Abadal is gevestigd in Santa Maria d’Horta d’Avinyó in het kleine wijngebied Pla de Blages in het uiterste noordoosten van Catalunya. Het wijnhuis werd in 1983 opgericht door Valentí Roqueta en ligt in de buurt van zijn ouderlijk huis Masia Roqueta, waar de wijnbouwgeschiedenis meer dan negen eeuwen teruggaat. Valenti sloot een compromis met de streek Pla des Bages: hij mocht er een wijnbedrijf starten mits hij er wijn zou maken waarin het unieke karakter en terroir van de streek volledig terug zouden komen. Hij knapte verlaten wijngaarden op, deed de nodige investeringen en hield zich aan zijn belofte. Abadal maakt louter wijnen van druiven die van oudsher in de streek voorkomen. Inheemse druiven zoals picapoll, macabeu en sumoll, maar ook Franse druiven zoals chardonnay, sauvignon blanc en cabernet sauvignon, al geruime tijd echte Catalaanse druiven. Typiciteit, terroir en traditie dus, maar de wijnen worden gemaakt volgens de laatste inzichten in een state of the art wijnkelder.

Abadal | Picapoll | Ramon Roqueta | 2019
De druiven wordt op lage temperatuur vergist in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt de wijn nog 3 maanden op zijn gistcellen. Verleidelijke, gulle wijn met een frisse, brede smaak en fruitige aroma’s van ananas, grapefruit en abrikoos, florale aroma’s van jasmijn en verse kruiden zoals venkel, munt en lavendel. Serveer op 10 graden als aperitief, bij paella, schaal- en schelpdieren, diverse visgerechten, geroosterde kip, gegrilde groenten en bij Aziatische gerechten.

Abadal | Matís | Ramon Roqueta | 2017
De druiven worden afzonderlijk vergist. De uiteindelijke ?wijn rijpt 10 maanden in eikenhouten vaten Krachtig, maar ?elegant met een dieprode kleur en aroma’s van kersen, ?rode bessen, pruimen, bloemen, balsamico, cacao en ?specerijen. De smaak is vol en zacht met rijpe tannines en ?mooi geïntegreerd hout. Lekker bij spareribs met ?paddenstoelen en rijst, Magret de Canard, ravioli met ?pompoen en Jamón Iberico en een saus van paddenstoelen en ?truffel. Matís is het Catalaanse woord voor nuance.

Abadal | Mandó | Ramon Roqueta | 2017
De druiven vergisten in tanks en de wijn rijpt 12 maanden, 40 procent in eikenhouten vaten en 60 procent in amforen kruiken. Florale aroma’s met een hint van specerijen en zoethout. Vol en rond met een levendige zuurgraad. Frisheid en elegantie kenmerken dit druivenras. Combineer deze wijn met gegrilde tonijn, of een rijke paella met vis. Tevens goede begeleider van zachte kazen.

2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency