Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Vinum Grenache van Radford Dale uit Stellenbosch
2024-02-06
Naomi is weer terug van een prachtige reis Zuid-Afrika en geniet nog even na.
Donderdag 22 en 29 februari organiseert zij een 2-luik proeverij met als thema Zuid-Afrika en deelt zij al haar ervaringen met jullie. En uiteraard wordt er veel moois geproefd! Er zijn nog een paar plekken vrij.

Nieuw in ons assortiment is deze sappige en kruidige Grenache uit Stellenbosch.
Het is onduidelijk wanneer grenache precies naar Zuid- Afrika is gekomen. Een theorie is dat James Busby, de Schot die wordt beschouwd als 'vader' van de Australische wijnindustrie, hier in 1830 wijnstokken achterliet op doorreis naar Australièˆ.

Radford Dale werd in 1998 opgericht door pioniers Ben Radford en Alex Dale. Na jarenlang ervaring op te hebben gedaan in respectievelijk Barossa Valley en de Bourgogne, besloten Radford en Dale terug te keren naar Zuid-Afrika om daar aan de basis te staan van de Zuid-Afrikaanse wijnrevolutie. Het wijnhuis opereert zeer duurzaam.

De wijngaarden liggen verspreid over de West-Kaap: van de hellingen van de Helderberg in Stellenbosch tot aan de bergen van het koele Elgin.
De Grenache druiven zijn afkomstig van een single vineyard op de Helderberg in Stellenbosch. De wijngaard is gericht op de zee waardoor hij profiteert van een verkoelende bries. De bodems bestaan uit koffieklip (klei met ijzeroxide en graniet).
De wijn wordt met de hand geoogst waarna een deel van de druiven maceration carbonique ondergaat en een deel wordt geperst. Daarna rijpt de wijn 11 maanden in gebruikte Franse eikenhouten vaten.
Heerlijk fruitige wijn met aroma’s van aardbei, blauwe bes, granaatappel en fynbos (Fynbos is een heel bijzondere vegetatie die alleen voorkomt in de kaapstreek van Zuid-Afrika). Rond van karakter met zachte, soepele tannines.
Heerlijk voor bij kruidige gerechten, denk aan Otto Lenghi maar ook de Mexicaanse keuken. Lamsrack met een honing-kruiden saus en confits de canard. Tevens ook een goede begeleider bij harde oudere kazen als bijv. een oude schapenkaas.
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency