Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Acrobate uit Oregon
2023-03-07
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! De staat Oregon ligt vrij noordelijk in de Verenigde Staten en staat vooral op de kaart vanwege de hoge kwaliteit Pinot Noirs, die hier een bijzonder aromatisch karakter hebben. Naast Pinot Noir is de streek ook uitermate geschikt voor druivensoorten als Pinot Gris en Chardonnay.

Acrobat heeft wijngaardbezit in verschillende delen van Oregon, waaronder in Willamette Valley, Umpqua Valley en Rogue Valley. 

Het grootste deel van de wijngaarden van Acrobat wordt gevormd door King Estate, dat in het zuiden van Willamette Valley ligt. King Estate omvat meer dan 400 hectare aan wijnstokken, maar ook tuinen en boomgaarden. Deze gehele wijngaard is biologisch-dynamisch gecertificeerd en vormt de grootste biologisch-dynamische wijngaard van de Verenigde Staten. De druiven uit King Estate vormen de ‘ruggengraat’ van de Acrobat-wijnen. Omdat er ook een deel andere druiven wordt gebruikt uit Oregon, zijn de wijnen zelf niet biologisch-dynamisch gecertificeerd.

Het sap van de Chardonnay druiven voor de witte Acrobat wordt vergist in een combinatie van RVS en nieuw eikenhout. De wijn rijpt vervolgens vier maanden op zijn gistcellen (‘sur lie’): dit geeft de wijn extra complexiteit en romigheid. In de neus een breed spectrum variërend in rijpe perzik en peer tot frisse citroen en vanille. Een schone en verfijnde eerste beleving maakt plaats voor lagen citroenschil, peer en romige vanille in het midden van de mond. De afdronk is fris en wordt bij elkaar gehouden door levendige zuren. 

De Pinot Noir druiven druiven voor de rode Acrobat worden ontsteeld en krijgen vervolgens een koude inweking. Het sap vergist vervolgens in RVS tanks, waarbij ‘de hoed’ (de bovendrijvende druivenschillen) af en toe naar beneden wordt geduwd en de wijn ook wordt overgepompt. De wijn rijpt vervolgens nog 8 maanden in vaten van Frans eikenhout, waarvan 25% nieuw. Zeer aromatische Pinot Noir met tonen van frambozen en kersen, maar ook chocolade en bosgrond. Sappige, zeer fruitige wijn. Naast rood fruit ook zachte tannine, frisheid en aardse, kruidige tonen. 
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency