Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Ayala | N° 7 Brut | Ay | Champagne
2020-07-16

Van bubbels kunnen wij nooit genoeg krijgen. Zeker niet als ze 11 jaar hebben mogen rijpen in de kelder. Een heerlijke unieke gelimiteerde cuvée.

Ayala -sinds 1860- is een relatief klein champagnehuis, maar produceert champagnes van hoge kwaliteit. Deze boutique winery is sinds 2005 in handen van de Société Jacques Bollinger. Druiven komen hoofdzakelijk van Grand- en Premier Cru wijngaarden en alleen de eerste persing (cuvé) wordt gebruikt. Alle wijnen rijpen aanmerkelijk langer dan de appelation verplicht. Kenmerkend voor Ayala is de lage dosering toegevoegde suikers. Het resultaat is een champagne met een zeer laag restzoetpercentage en daarom een drogere, meer zuivere smaak.

Het Champagnegebied is een uitgestrekt gebied rondom Reims. Het wijngebied, in de prehistorie een binnenzee, wordt gekarakteriseerd door een speciale kalkbodem die bestaat uit fossielen van zeedieren die toen in deze binnenzee leefden. Door de noordelijke ligging van het gebied worden de Champagnes altijd getypeerd door een zekere frisheid.
Chardonnay domineert deze blend en wordt aangevuld met Pinot noir. Beide afkomstig van 7 Grand Cru wijngaarden uit de Côte des Blancs en Montagne de Reims.

Unieke gelimiteerde cuvée. Een blend van de jaargang 2007 afkomstig van 7 grand cru wijngaarden van Cote des Blancs en Montagne de Reims. De flessen rijpen 11 jaar in de kelders van Champagne Ayala.
Een mooie lichtgouden kleur met delicate bubbels. In de neus krachtige en rijke geuren van gestoofd fruit, rijpe pruimen, abrikozen, honing en een hint van eucalyptus. In de mond veel rijp fruit en een toon van menthol. De smaak is buitengewoon zacht en gestructureerd met een prachtige mousse en mooie zuurgraad. Een rijke, romige textuur en een lange, zeer aangename afdronk.

Deze Brut is een prachtig aperitief, maar kan ook prima met gerechten gecombineerd worden. Denk aan gegrilde kreeft in gezouten boter, saffraan risotto of kalfsmedaillons in romige saus. Ook een heerlijke 18 maanden gerijpte Comté past er goed bij. Serveer de wijn bij een temperatuur van 10 tot 12 graden voor de beste beleving.

2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency