Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Bodega Juan Carlos Sancha Ad Libitum | Maturana Bianco & Tinta
2020-09-15

Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! een mooi duo uit Rioja met de welklinlkende naam Ad Libitum, naar believen..... Blanca en Tinto beide gemaakt uit Matureo druiven. Dat is Rioja van een heel andere kant!

Bodega Juan Carlos Sancha verbouwt zijn druiven in Rioja Alta, een van de bekendste wijnproducerende regio’s van Spanje. Het domein is gevestigd in de stad Baños de Río Tobía in Rioja Alta en wordt gerund door Juan Carlos Sancha. Hier cultiveert hij vijf hectare land langs de grens van D.O.Ca. Rioja, in de koelste zone van deze streek. Daarnaast is Juan ook een zeer gewaardeerd professor oenologie aan de universiteit van La Rioja. Deze koelere locatie in de Najerilla-vallei, draagt bij aan de hoge kwaliteit van de wijnen. Juan Carlos kiest ervoor om in zijn wijngaarden  voornamelijk minderheidsvariëteiten zoals Tempranillo Blanco, Maturana Tinta, Maturana Blanca aan te planten. Dit zijn variëteiten die hij en zijn universitaire collega Fernando Martinez de Toda ontdekten, van vergetelheid redden en vervolgens verder ontwikkelden. Zo is hij ook de enige in Rioja die geen blauwe Tempranillo heeft aangeplant. 

De wijngaarden zijn hoog gelegen in de koele Najerilla-vallei. Daarnaast kenmerkt de wijngaard zich door een zeer dichte beplanting (5.000 wijnstokken per hectare, uitzonderlijk voor wijngaarden in Rioja) en arme kalkrijke bodems. Deze factoren zorgen voor een geringe druivenproductie met als gevolg daarvan een hogere sapconcentratie die bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen. Wat ook bijdraagt aan de kwaliteit van de druiven zijn de locatie van de wijngaarden op de zuidelijke heuvels en de hoge leeftijd van de stokken. Deze kan oplopen tot wel 100 jaar oud.

Ad Libitum, naar believen! Het druivenras Maturana is een inheemse variëteit uit Rioja. Hoewel in de minderheid, zeker niet minder in smaak.

Blanca: Hij heeft zich ontwikkeld tot een aromatische wijn waarin tonen van groene appel, citrus fruit en ananas u tegemoet komen. Een volle wijn met een stevig smaakpalet en structuur dat een mooie balans vindt in zijn smaken. De wijn heeft drie maanden gerijpt in nieuwe Frans eikenhouten vaten.

Tinto: De kleur is intens, donker kersenrood met een paarse gloed. In de geur tonen van specerijen, chocolade en iets floraals. En, zoals typerend voor wijnen van dit druivenras, aroma's van groene peper. Rijkelijk en vol, prachtig in balans door een fris zuurtje en zijdezachte tannines, uitmondend in een lange finale. De wijn heeft 11 maanden gerijpt in nieuwe Frans eikenhouten vaten. Een wijn van ongekende hoogte.

2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency