Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Bodega Mustiguillo – Valencia Spanje
2023-03-28
De eerste ‘vino de pago’ binnen Valencia werd erkent door het wijnhuis Mustiguillo als ‘DO Pago El Terrerazo’. Maar wat is nou de betekenis van een pago? Helaas heeft het binnen Spanje verschillende betekenissen wat het verwarrend kan maken. In dit geval gaat het om een beschermde oorsprongsbenaming welke bovenaan staat aan de kwaliteitspiramide (sinds 2003 is dit in het leven geroepen binnen Spanje)

Deze classificatie krijgt de naam; DOVP (Denomincación de Origen Vino de Pago) en verwijst naar wijnen die afkomstig zijn van één plaats, een pago, die specifieke klimaat-en bodemkenmerken heeft, waar traditioneel wordt verbouwd en unieke wijn wordt geproduceerd door producenten die minstens 5 jaar al bestaan. In dit geval verwijst pago dus naar de enkele wijngaard. Elk bodega binnen Spanje met unieke wijngaarden, druivenrassen of locaties kan deze aanvraag indienen. In wezen is een DOVP een benaming die uitsluitend voor één wijnproducent is gemaakt, vergelijkbaar met een monopool binnen een appelatie in de Bourgogne. Vandaag zijn er slechts 14 DOVP’s in slechts 4 regio’s binnen Spanje. Wijnwetgeving blijft complex!

Bodega y Viñedos Mustiguillo is in 1999 ontstaan toen eigenaar Toni Sarrión besloot bobal wijnen te gaan maken van hoge kwaliteit. Het familiebedrijf bestaat uit een ruim 126 ha groot domein El Terrerazo, waarvan 87 ha beplant met wijnstokken. Het ligt niet ver van het dorpje Utiel, in de regio bij Valencia. De bodega ligt op 800 tot 900 m hoogte en 100 km van de kust. De wijngaarden zijn sinds 2009 biologisch gecertificeerd.

In ons assortiment hebben wij zijn
Mestizaje Blanco gemaakt van Merseguera (65%),Viognier (20%), Malvasia (10%) & Xarel.lo (5%) opgenomen. Een heerlijke wijn met rijp fruit, filmend mondgevoel en bloemige, ziltige afdronk.

En tevens ook zijn
Mestizaje Tinto gemaakt van de druivenrassen Bobal (72%), Garnacha (grenache) (17%) & Syrah (11%). Krachtig maar toch toegankelijk elegant met fijn rood fruit, kruidigheid en mooie invloeden van het eiken als chocolade en kreupelhout.

Mersequera en Bobal zijn inheemse rassen uit Valencia. Mestizaje betekent ‘mix van rassen’ wat verwijst naar de blend en de functie die wijn kan hebben bij het genieten ervan door de mensheid, uitgebeeld op het leuke etiket.


 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency