Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Bollinger’s La Grande Année 2014
2022-04-13
Recent heeft Naomi op de overzichtsproeverij van Verbunt Verlinden de nieuwe jaargang van Bollinger’s ‘La Grande Année’ geproefd. Champagne Bollinger maakt enkel in zeer goede jaren een jaartal champagne; de La Grande Année Brut. Het is de prestige cuvée van Bollinger. Hierin komen kennis, uitzonderlijk terroir en traditionele wijnbereidingstechnieken het meest tot hun recht.

De masterclass werd verzorgd door adjoint chef de cave Denis Bunner. Ze proefde tijdens deze masterclass ’La Grande Année’ 2012 en 2014 naast elkaar. Uiteraard speelt het leeftijdsverschil een rol maar het is super interessant om deze 2 jaargangen naast elkaar te proeven zodat je ook echt proeft dat een ander oogstjaar wel degelijk verschil maakt bij deze champagnes.

Beide 2 herkenbare Bollinger stijlen maar totaal verschillend van elkaar. Uiteraard waren er verschillen in het weer van deze 2 tegenpolen. 2012 kenmerkt zich namelijk door een warm en zonnig jaar en 2014 was een veel koeler jaar.  Dit resulteert in een andere stijl wijn. De nieuwe jaargang 2014 kenmerkt zich door zijn strakke, levendige stijl met veel elegantie en verfijning.

Ook is er een groot verschil in de druivensamenstelling. In 2012 bestond de assemblage uit 65% chardonnay en 35% pinot noir. De nieuwe jaargang 2014 is een assemblage van 39% chardonnay en 61% pinot noir. De druiven komen alleen van eigen wijngaarden, én alleen van premiers en grand crus – zo’n 25 crus in totaal.

In 2014 werd men ook gedwongen om pinot noir te oogsten in Verzenay omdat ze in het warmere Ay te maken hadden met rot. Verzenay is een grand cru dorp in Montagne de Reims. Het dorp ligt 17 km ten zuidoosten van Reims. Dit dorp ligt op de koelere noordzijde van Montagne de Reims. Op de noordhellingen rijpen de druiven vrij langzaam - het dorp is vaak een van de laatste, die beginnen te plukken - en ze hebben ontegenzeggelijk een vrij hoog zuurgehalte. Dit resulteert in wijnen met veel potentie om te rijpen, die vaak een paar jaar nodig hebben om dit volledig te ontwikkelen. En dat proef je terug in de stijl; veel strakker met levendige aroma’s van citrus en bloemen en een opvallende ziltigheid in de smaak.
 
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency