De herfst gaat nu echt beginnen! Het is buiten erg koud en s ’avonds al vroeger donker. Langzaam gaan we plannen maken voor de fijne feestdagen die eraan komen. Deze
mooie Brunello sluit daar prachtig op aan!
Brunello di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied. Het wijngebied is recentelijk 'ontdekt'; in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn dat er 2.000.
Toscane telt 11 DOCG’s (herkomstbenamingen), waarvan Brunello di Montalcino de populairste is. De enige toegestane druif voor Brunello is de Sangiovese. Deze druif is met zijn dunne schil de belangrijkste rode druif van Toscane en is, naast Nebbiolo en Aglianco, een van de grote inheemse rode druiven van Italië. De druif is doorgaans licht van kleur, van nature hoog in zuren en tannines en heeft een medium tot volle smaak. Vaak ervaren we aroma’s van zure kersen en gedroogde kruiden als tijm en rozemarijn. Sangiovese rijpt in grote Europese (vaak Slavonische) vaten, maar het is nu ook een trend dat moderne wijnen worden net zo goed gerijpt in nieuwe barriques, die zowel smaak als textuur in de wijnen brengen. Er is vroeger veel energie gestoken in klonaal onderzoek van de Sangiovese druif. Klonen worden vaak geselecteerd vanwege aanvullende eigenschappen, zoals de ontwikkeling van een dikkere schil. In Brunello zien we de Brunello sangiovese kloon.
In 1976 kocht Sergio Rossi dit landgoed dat eigendom was van de Biondi-Santi familie en in 1978 werd het domein La Gerla geboren. Er wordt biologisch gewerkt, maar niet gecertificeerd.
Brunello moet minimaal 2 jaar op hout rijpen plus 4 maanden op fles, daarnaast mag deze Brunello niet verkocht worden voor 1 januari van het 5e jaar volgend op de oogst. Geduld is een schone zaak.
De geur heeft een intens boeket van frisse jonge rode vruchten als rode bessen en kersen, maar ook zwart fruit als bosbessen en pruimen. Een mooie kruidigheid van laurier en lichte invloeden van het eiken als ceder. In de mond is alles mooi gebalanceerd, van de levendige zuurgraad, het verse fruit, rijke structuur en de stoere tannine tot een verfijnde afdronk.
Een Brunello die eerder drinkbaar is en tevens een heel gastronomische wijn! De Vughtse Wijnkoperij adviseert om deze wijn te drinken vanaf 2024 tot 2033. Wil je de wijn eerder openen adviseren we je de wijn ruim op tijd te openen en eventueel in een karaf te schenken.