Vieilles wat? Deze benaming heb je wellicht vaker op een etiket gezien.
"Vieilles Vignes" staat voor oude wijnstokken, oftewel wijnstokken die al vele jaren, vaak tientallen tot zelfs honderd jaar of meer, bestaan. Maar wat maakt een wijnstok precies "oud"? En wat doet het met de uiteindelijke smaak van de wijn?
Oude wijnstokken, ook wel erfgoedwijnstokken genoemd, zijn wijnstokken die door hun leeftijd beter bestand zijn tegen bepaalde ziektes zoals de druifluis Phylloxera. De precieze leeftijd die een wijnstok als "oud" kwalificeert, varieert per wijnregio en producent, maar over het algemeen worden wijnstokken ouder dan 35 tot 50 jaar als oud beschouwd.
Volgens wijnbouwkundige professor Attilio Scienza van de Universiteit van Milaan produceren oude wijnstokken minder druiven dan jongere wijnstokken. De extra inspanning die een oude wijnstok levert om zijn druiven tot rijpheid te brengen, resulteert in een hogere zuurgraad en een lagere suiker- en kleurintensiteit.
Het resultaat is een wijn met meer diepgang en concentratie, en bovendien is het uniek en duurzaam. Deze wijn is bijvoorbeeld gemaakt van 80 jaar oude wijnstokken. De druiven worden met de hand geoogst, en na vinificatie rijpt de jonge wijn op roestvrijstalen cuves. De geur verrast met afwisselende fruit- en bloemige aroma's, zoals witte peer, abrikoos, witte jasmijnthee en sinaasappelschil. De smaak is mondvullend en harmonieus, met hartige aroma's en ziltige zuren.
Deze witte wijn draagt de herkomstbenaming Côtes Catalanes IGP, een benaming die te vinden is in het meest zuidelijke deel van de Languedoc-Roussillon. Het is een herkomstbenaming die een wijnboer kan kiezen wanneer de wijn, vanwege de geldende regels (bijv. omtrent toegestane druivensoorten), niet onder een AOC uitgebracht kan worden. Het klimaat in dit gebied is droog en 's zomers zeer heet.