Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Clos Henri
2022-01-25
Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo’n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden.

De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw-Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough.

Voor de Sauvignon Blanc vindt de vergisting voor 85% plaats in RVS tanks en 15% in oude Franse eikenhouten vaten. De wijn rijpt vervolgens 8 maanden op de lie met batonnage. In de geur aroma’s van limoenschil, pitfruit als witte perzik en nectarine, bloesem als kamille en honingbloesem, natte stenen. In de smaak strakke zuren maar toch rond en zacht door de houtlagering. Rijke krachtige finale. Serveer met schaal en schelpdieren zoals krab tartaar, kreeft met oranjebloesemschuim, mosselen op Thaise wijze en heerlijk bij geitenkazen.

Voor de Pinot Noir vindt de vergisting plaats in eikenhouten vaten, waarin de druiven eerst een schilweking van ongeveer een week ondergaan. Dit zorgt voor een lichte extractie van smaak en kleur. Na vergisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden in Frans eikenhout, waarvan 25% nieuw. Elegante wijn met aroma’s van rood en zwart fruit als framboos, rode kers, braam en pruim. Door het houtgebruik aroma’s van toast en bakspecerijen als kaneel en zoethoud. Ook hints van champignon en tabak en bloemig als violet. Vol van smaak met fijne zuren en zachte tannines met een gemiddelde body. Serveer met quich lorraine, gegrilde zalm of tonijn, lamskoteletten in kruidenkorst, paddenstoelenrisotto, Konijn à la moutarde, bij kaas denk aan geitenkaas met een as laagje als Saint-Maure de Toirraine , harde kazen als Comté, fijne romige kazen als Camembert. Deze cuvee komt uit oogstjaar 2013 wat een uitzonderlijk goed jaar was!
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency