Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: De Brunello de Montalcino Riserva van Agostina Pieri 2015
2022-02-22
Terwijl Chianti een geschiedenis heeft die eeuwen teruggaat, heeft Brunello di Montalcino DOCG - de krachtigste uitdrukking van Sangiovese in Toscane - pas onlangs zijn status bereikt als een van de meest overweldigste wijnen van Italië. De geschiedenis schrijft Clemente Santi van Tenuta Greppo's Biondi-Santi met de uitvinding van de Brunello-stijl, aangezien de producent de eerste was die de Brunello-kloon isoleerde en deze alleen in 1865 bottelde.

De bijna vierkante heuvel van Montalcino, die Chianti Senesi in de provincie Siena overlapt, ligt in het zuidelijke deel van Toscane en beslaat 24.000 hectare, hoewel slechts ongeveer 5.000 hectare is toegestaan ​​en beplant voor Brunello.

De individuele wijnbereidingstechnieken van elke producent zijn van groot belang voor het bepalen van de uiteindelijke stijl. Er zijn producenten die traditioneel werken maar er word ook een nieuwe moderne stijl toepast door het gebruik van kleine vaten en kortere maceratie om de wijn wat meer ronding te geven. Brunello is in het algemeen steviger en heeft meer alcohol, extractie en tannine, dan Chianti.

Het kleine wijngoed Agostina Pieri (het telt slecht elf hectare wijngaarden) ligt in het zuiden van Montalcino en wordt geleid door de jonge Francesco Monaci, de zoon van Agostina Pieri (die weer een van de dochters van de oprichter van het domein was). Francesco, die het vak leerde van zijn oom en Brunello-producent Giancarlo Pacenti, is onvermoeibaar en zeer bevlogen. Het eerste jaar dat gebotteld werd, was 1994. Hij werd onverwacht snel beloond voor zijn inspanningen toen zijn Rosso di Montalcino 1995 de zeldzame onderscheiding van drie glaasjes kreeg in de Gambero-Rosso-gids. Inmiddels behoren zijn wijnen tot de meest gewilde van de streek. Francesco is een voorstander van relatief korte rijping in kleine vaten en experimenteert met barriques en grotere formaten. Zijn wijnen worden gekenmerkt door compact fruit, fijn hout en soms een zuidelijk aandoende kruidigheid. Ze zijn duidelijk modern in stijl, altijd goed en vaak zeer goed, maar voor Montalcino bescheiden in prijs.

De vastgestelde regels voor de rijping van een Brunello Risvera liggen weer anders dan voor een normale Brunello. Zo mag een Brunello Risvera pas vanaf januari in het 6e jaar worden vrijgegeven. Waarvan de wijn minimaal 2 jaar op hout moet rijpen en 6 maanden op fles.
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency