Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Domaine Saint-Cyr, ‘Moulin-à-Vent’ La Bruyere
2021-10-19
Beaujolais, het wijnbouwgebied dat het zuidelijke Mâcconais overlapt maar voor het grootste gedeelte verder naar het zuiden ligt in het departement Rhône. Niet ver van Lyon af, een culinaire stad en ook de 2e grootste stad van Frankrijk. We kennen de Beaujolais ook van de ‘nouveau’ wijnen die in November op de 3e donderdag van deze maand worden uitgebracht.  98 % van de Beaujolais is beplant met de Gamay druif.  Verwarrend, maar de Gamay druif heeft niet langer meer een enkel imago, maar op de internationale markt zijn er voorbeelden van hele vriendelijke lichte stijlen tot stoerdere en hoog op smaak voorbeelden.

De 10 cru’s uit de Beaujolais liggen in het noorden, op granieten hellingen wat resulteert in rijpere, volle complexe wijnen. De herkomstbenaming voor de cru
Moulin-à-Vent’ refereert naar een windmolen die te midden van de wijngaarden staat. Ook wel de ‘Koning van de Beaujolais’ genoemd omdat deze cru de meest volle en gestructureerde stijlen produceert.

Raphaël Saint-Cyr nam in 2008 het familiedomein over en zette onmiddellijk alle landbouw om naar biologisch. Dat soort verandering is onder alle omstandigheden moeilijk, maar de familie Saint-Cyr bebouwt 28 hectare: dat is heel veel land en hun conversie naar biologische producten maakte Saint-Cyr direct de grootste biologische producent in Beaujolais.

De wijngaard La
Bruyere is 1 ha groot en gericht op het zuidoosten met 45 jaar oude wijnstokken geteeld op roze graniet. Hele trossen worden d.m.v. koude koolzuurmaceratie (carbonic maceration) gedurende 14 dagen, en vervolgens gerijpt in zowel beton (50%) als oude vaten (50%) gedurende 8 maanden. 

Donker van kleur. In de geur cranberry, morello kersen, laurierblad, violet en rozen. Intens in de neus met het nodige aan kruidigheid. In de mond heeft de wijn kracht, maar op een gedoseerde manier. Opnieuw duidelijk bloemig, zoethout, kersen en zeer ziltige
tannines. Een fraaie gevulde wijn wat heerlijk is om zo te drinken of serveer het met rilette van eend, kruidige karbonades of geroosterde pompoensoep.

 
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency