Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Dr. Loosen ; Riesling Beerenauslese
2023-01-31
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij!

Het wijngoed Dr. Loosen bevindt zich tussen Bernkastel en Graach, aan de middenloop van de Moezel. Het zit al 200 jaar in de familie. Ernst (Erni voor intimi) Loosen nam het stokje in 1988 over en bracht het bedrijf naar de (inter-)nationale top.

De Beerenauslese is een ‘pradikät’ zoals ze dat in Duitsland noemen. Het prädikat-gehalte wordt bepaald door het suikergehalte in de druif bij de oogst, gemeten in graden volgens de Öchsle-schaal. Elke anbaugebiet heeft zijn eigen minimumeisen voor elke toegestane druif; het minimum dat voor elk prädikat-niveau vereist is, wordt dus uitgedrukt als een bereik. In dit geval ‘Beerenauslese’.

Bij Beerenauslese zijn de wijnen meestal deels aangetast met Edele rotting en bestaat het voornamelijk uit over rijpe druiven. Maar met geluk in een goed jaar bevatten de druiven 100% edele rotting.
Hoewel het niet per se aantrekkelijk klinkt, wordt het gebruikt in de productie van de beste dessertwijnen ter wereld: Sauternes, Tokaji, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Het wordt veroorzaakt door de schimmel botrytis cinerea. Het is dezelfde schimmel die grijze rot veroorzaakt, het type rot dat je juist niet wilt.

Onder de juiste omstandigheden kan het ook zorgen voor edele rotting. Ten eerste moeten de druiven volledig rijp zijn. Ten tweede houdt de schimmel van vochtige, mistige ochtenden, die overgaan in een zonnige middag. Juist die ochtenddamp zorgt voor rot. De schimmel maakt minuscule gaatjes in de druif. Hierdoor verliest de druif water. Wat je overhoudt is een enorme concentratie van suiker, zuren en smaken.  Ook geeft de schimmel zelf aroma’s af van honing, abrikoos, sinaasappelschil en gedroogd fruit. Jammer voor de wijnboer verspreid de rot zich nooit gelijkmatig over de wijngaard. Het oogsten kan soms dus een paar weken duren. Dit gebeurt allemaal met de hand. Behoorlijk kostbaar, dus.

2018 kenmerkt zich door diepe smaken van tropisch fruit, gedroogde abrikoos, gekonfijte sinaasappel en specerijen. De wijn kent een enorme balans tussen rijpheid en frisheid. Dit kleine flesje bevat 187 ml. Serveer met diverse desserts als créme brulee, vanille ijs met gekarameliseerde appel en geroosterde amandelen of crêpes met peer. Bij hartige desserts denk aan pittige blauwe kazen en foie gras met appelcompote.


 
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency