Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: 
Egon-Müller-Scharzhof
2021-06-08

Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! Deze wijnen stonden al een tijdje op onze wishlist! De wijnen van Egon Müller zijn wereldwijd een begrip. De legendarische reputatie van dit wijngoed is vooral gebaseerd op zijn edelzoete wijnen. Deze bezitten een ongekend bewaarpotentieel en overtreffen menig rode wijn. 

Het totale wijngaardbezit omvat 8 hectare, waarvan 7 hectare bezittingen in Scharzhof. De beroemde wijngaard, Wiltinger Braune Kupp is geheel in handen van Egon Müller. De wijnen van Egon Müller-Scharzhof zijn zo gewild dat deze jaarlijks op de wijnveiling in Trier recordprijzen opbrengen.

Het wijn-maken op Scharzhof is erg traditioneel en minimalistisch, d.w.z. dat de kwaliteit voor 100% ontstaat in de wijngaard. In de kelder wordt er dan ook minimaal ingegrepen, zodat het terroir tot volle expressie kan komen. 

In een noordelijke klimaat valt of staat de kwaliteit bij het weer. Het is moeilijk om elk jaar weer een patroon te ontdekken. Elk jaar kent zijn eigen grillen. 

De basis ligt echter vast:
– oude stokken waarvan sommige teruggaan naar de 19e eeuw
– lage opbrengsten, nooit meer dan 30 hl per ha
– intensief ploegen, ongeveer 6 keer per jaar
– een zeer gering gebruik van chemicaliën

Uiteraard worden alle druiven handmatig geoogst. In 750 kilo vaten worden ze daarna naar het wijngoed gebracht. Afhankelijk van de druiven beslist de keldermeester of de druiven eerst worden gekneusd of direct worden geperst.

Nadat de geperste sap 24 uur heeft gerust wordt deze in stalen tanks gedaan. Waarna fermentatie volgt. In veel gevallen stopt de fermentatie ver voordat de wijnen volledig droog zijn en het is zelfs zeldzaam dat een ton al zijn suiker fermenteert. Vervolgens proeft men welke zoetheid de wijnen heeft en welke te zoet of te droog is.

Na de gisting worden de wijnen in maart of april gefilterd. Bij de botteling wordt gekeken naar welke vaten bij elkaar worden gevoegd of juist apart worden gehouden.

2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency