Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Etna Bianco van Gaja!
2021-09-14
De Vughtse Wijnkoperij heeft al een erg mooi assortiment van Gaja. Een top producent in Piemonte en Toscane. Gaja is samen met producent Antinori de meest bekende wijnproducent van Italië. Toen we via de leverancier hoorde dat ze met een Edna wijn uit Sicilië zouden komen waren wij meteen razend enthousiast. Vulkaanwijnen zijn enorm fascinerend en de verwachting is hoog van zo’n top producent. Een samenwerking tussen Angelo Gaja en Alberto Graci beloofd veel.

Idda is het Siciliaanse woord voor ‘zij’ en verwijst naar de Etna, door de plaatselijke bevolking met ontzag Idda genoemd. Ook Angelo Gaja is sinds zijn eerste bezoek aan de Etna in de jaren ’90 gefascineerd door de slapende reus die soms wakker wordt en dan flink kan grommen. Pas toen hij 2015 Alberto Graci ontmoette, een wijnproducent op de zuidelijke uitlopers van de Etna, werd zijn nieuwsgierigheid opnieuw gevoed. Nieuwsgierigheid naar de plaatselijke cultuur, het land en natuurlijk vooral het potentieel voor wat betreft wijnproductie.

Gaja heeft bewust gekozen voor de zuidelijke hellingen, omdat daar nog maar weinig wijnbedrijven zitten – verreweg de meeste wijnproducenten zitten op de inmiddels zeer gecultiveerde noordelijke hellingen. Het gebied is nog maar nauwelijks in kaart gebracht dus er valt nog van alles te ontdekken. De Etna heeft de hoogst gelegen wijngaarden van Europa, dus ook met de huidige klimaatverandering zullen er nog tot ver in de toekomst frisse en elegante wijnen gemaakt kunnen worden.

De
Idda Bianco wordt gemaakt van de Carricante druif. De fermentatie vindt na een koude persing van hele trossen, 3 weken plaats op een temperatuur tussen 18-20 °C. De fermentatie vindt deels in eikenhouten vaten van 10 hl en deels in roestvrij staal. Aansluitend een jaar rijping voordat de wijn wordt gebotteld.

De geur heeft tonen van tomatenbladeren, salie, cantaloupe en kweepeer. Gevolgd door intrigerende hints van honingbloesem en hooi. De smaak is hartig en wordt ondersteunend door fijne zuren. Serveer met mooie visgerechten zoals pasta vongole, plateau Fruits du mer, paella en kreeft naturel.

 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency