Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! Fiano uit Campanië
2024-05-14
Ooit gehoord van de Italiaanse Fiano druif?  Bij de Vughtse Wijnkoperij zijn we er gek op! Fiano is een wit druivenras dat zich kenmerkt voor zijn rijke, wasachtige, viskeuze medium body tot volle wijnen. Deze druif kan vertrouwen en bouwen op zijn staalachtige, lineaire zuurgraad welke de volle structuur in evenwicht brengt. Fiano is niet bekend om zijn aromatische indrukken maar leent zich eerder voor zijn volume en kenmerkt zich door mooi steenfruit.

Campanië ligt in het zuiden van Italië met Naples als belangrijkste stad en tevens ook bekend als ‘World Heritage Site’.
In Campanië heerst een contrarevolutie. De invloed van internationale druivensoorten is er veel kleiner en authenticiteit, tipicita, is belangrijker. Belangrijkste druivenrassen voor Campanië zijn Greco, Fiano & Falanghina voor wit en Aglianico & Piedirosso voor rood.
Fiano is een oud druivenras waarvan men denk dat de oorsprong in de Griekse Peloponnese ligt.

Terre Stregate is een familiebedrijf sinds 1899 en momenteel staat de 4e generatie aan het roer. De wijngaarden liggen in de 'Colli Guardiesi', de heuvels rond het dorp Guardia Sanframondi, nabij de stad Benevento. Het wijngebied ter plekke is Sannio.

De teelt is biodynamisch. De naam Terre Stregate, letterlijk 'behekst/betoverd land', verwijst naar een oude legende over de heksen van Benevento.
Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op een gecontroleerde temperatuur. Aansluitend rijpt de wijn 6 tot 8 maanden, deels op stalen tank (4 tot 6 maanden op de lie), deels in de fles.

Aangename geur met tonen van citrus en sinaasappelschil, honingbloesem en zoete peer. Plezierige smaak met citrus, iets notig als amandel, licht filmend in de mond. Opwekkende zuren die echt binnen komen en een plezierig bittertje.

Gastronomisch glas wat multi-inzetbaar is. Serveer met diverse sushi bereidingen met soja saus, hartige quiches met bijv. prei, gerookte zalm met licht romige tagliatelle of ravioli gevuld met ricotta en zalm, bisque, vegetarische lasagne met pesto, geroosterde kip met sinaasappel/rozemarijn saus, of zelfs bij varkensvlees met een zoete fruit marinade.
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency