Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Givry blanc & rouge van Domaine Gerard & Laurent Parize
2022-01-18
Bij de Vughtse Wijnkoperij zijn we steeds bezig om te zorgen dat we binnen het assortiment onderscheidend zijn en blijven vernieuwen.
Zo ook binnen de Bourgogne hebben we een mooi huis aan ons assortiment toegevoegd namelijk Domaine Gerard & Laurent Parize.

Domaine Gérard & Laurent Parize maakt reeds 6 generaties Bourgogne wijnen. In 1946 werd Givry een officiële appellatie en sinds die tijd is Gérard gestart met het herplanten van de wijngaarden. Zoon Laurent is in de voetsporen van zijn vader getreden en het wijngaardareaal bedraagt op dit moment 7,5 ha. waarvan 5 ha is beplant met Pinot Noir en de overige 2,5 ha met Chardonnay. Zowel hun rode als hun witte wijnen behoren tot de absolute top uit deze gemeente.

Givry AOP is gesitueerd in de Côte Chalonnaise. De bodem in Côte Chalonnaise is gelijk aan Côte de Beaune, namelijk klei en kalksteen. Maar het gebied wordt niet beschermd tegen de heersende winden door de hellingen van de Côte d’Or.  Het gebied is heuvelachtig maar minder ruig en door de wind kan het zijn dat de rijping van de oogst vertraging op loopt. In tegenstelling tot de Côte d'Or is er geen aaneengesloten wijngaard in de Côte Chalonnaise. Wijnstokken zijn verspreid over verschillende heuvels en gemeenten. Givry en Mercurey produceren de beste rode wijnen in de regio en maken veel meer Pinot Noir dan Chardonnay.

De gemeente
Givry kent 38 premier cru wijngaarden. De Givry blanc komt van de premier cru wijngaard Grandes Vignes Blanc en de Givry rouge omvat de premier cru wijngaard ‘Champ Nalot’.

De Givry Grandes Vignes Blanc ondergaat een traditionele vinificatie in houten vaten gevolgd door een rijping "sur lie". Intense aroma's van bloemen, perzik en toast. De aanzet is rijk en romig. Een elegante, volle wijn, fris en opwekkend, met een verfijnde, lange afdronk. Serveer bijvoorbeeld met een fijne viscurry.

De "Givry "Champ Nalot" ondergaat 12 dagen fermentatie en maceratie in roestvrijstalen tanks en wordt vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten van 1 jaar.
Een levendige rode Givry met verleidelijke aroma's van aalbessen , rode kersen en rijp rood fruit zoals pruim, tonen van specerijen. gecombineerd met verfijnde tannines. Een elegante en aromatische wijn. Serveer bijvoorbeeld met langzaam gegaarde kalfswang.
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency