Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Graham's Single Harvest Tawny Port 1950 ‘The Master’
2022-03-29
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! Soms komen er zulke zeldzame flessen voorbij… Van deze Graham’s Single Harvest Tawny Port 1950 ‘The Master’ zijn wereldwijd 356 gebotteld. Wij hebben de nummers 16 en 41 uit dit wel heel exclusieve vat!

Het diepe kastanjebruine centrum weerspiegelt de verbazingwekkende concentratie van de wijn, terwijl de bleke okerkleurige rand de eerbiedwaardige leeftijd aangeeft. Een bloei van aroma’s onthult walnoten, zachte karamel- en honingtonen, citrusconserven en geuren van sigarenkistjes. Het wulpse gehemelte – tegelijkertijd intens en delicaat – ontrafelt lagen van verfijnd, rijk citrusfruit en zachte karamel, met een straal van frisheid die voor een voortreffelijke balans zorgt. Aangename sporen van tabaksblad en mokka zorgen voor een aanhoudende finale. 

Het Port-huis is gelegen aan de Douro rivier nabij de Portugese stad Porto. De granieten muren gecombineerd met een zeeklimaat zorgen voor een constante koele temperatuur wat ideaal is voor het langzame rijpingsproces van Port. 
De Vughtse Wijnkoperij was in de zomer van 2017 een middag te gast bij de Lodge in Vila Nova de Gaia. Een fijne rondleiding en uitgebreide tasting in dit huis, waar wij zo graag mee werken!

Af en toe selecteert wijnmaker Charles Symington een wijn met subliem karakter en specifieke kenmerken voor een gelimiteerde botteling met de hand. In dit geval is het de zeldzame 1950 Tawny Port. Met de geur van deze Single Harvest Tawny Port ervaar je een explosie aan aroma’s bestaande uit karamel, noten en hints van vanille en een bijna oneindig lange afdronk.

In 1950 was de Tweede Wereldoorlog nog een recente herinnering, Europa bouwde langzaamaan haar geteisterde economie weer op en veel havenproducenten hielden op te bestaan. Gezien het heersende economische klimaat in die tijd, waardoor het moeilijk was om grote voorraden wijn aan te houden om gedurende langere perioden te rijpen, werden slechts beperkte hoeveelheden van de beste percelen van de oogst van 1950 gereserveerd voor langdurige rijping en heeft ons zeer weinig bereikt. Charles Symington heeft nu besloten om slechts de helft van dit allerlaatste vat vrij te geven.
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency