Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: 
Lafazanis winery | Geometria | 
PGI Peloponnese | Griekenland
2021-09-21

Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! Griekse wijnen stonden al heel lang op onze verlanglijst. Heel blij met deze 3 aanwinsten. Fris en zuiver, een serie om heerlijk bij te koken! De naam van de serie Geometria is supermooi doorvertaald op het label.

Hoewel de Griekse wijnen bij uitstek in de oudheid waren, werden de wijnen pas populairder in de 20ste eeuw. Retsina, een gearomatiseerde wijn op smaak gebracht met Aleppo-dennenhars, hing als een albatros en is nog steeds het enige referentiepunt voor de ‘leek’ als het gaat om de wijnproducten van het land. 
Wijn werd door het oude Griekenland vervoerd in amforen, vaak verzegeld met dennenhars om bederf te voorkomen, en na verloop van tijd werd de resulterende smaak een nieuw product namelijk ‘Retsina’. Tegenwoordig wordt Retsina over het algemeen geproduceerd als witte wijn, van Savvatiano-druiven, en op smaak gebracht met de toevoeging van dennenhars, in plaats van opgeslagen in met hars verzegelde vaten. Het kan niet worden geëtiketteerd met een vintage. Retsina is een traditionele benaming die wordt beschermd door de EU (als BGA) en wordt buiten Griekenland zelden aangetroffen. Wij krijgen in de winkel namelijk ook geregeld de vraag naar Retsina omdat mensen dit dus vaak wel kennen maar al het andere moois nog niet! Maar goed, Retsina blijft de Griekse wijnindustrie als geheel kleuren.

Voorheen lag de voorkeur bij geoxideerde wijnen van mindere kwaliteit, maar een nieuwe generatie wijnmakers streeft naar een nieuwe definitie van Griekse wijn. Grotere producenten, zoals Boutari en Tsantali en ook de Lafanzis Winery. blijven de Griekse wijnindustrie domineren, maar nieuwere, kleinere producenten zorgen voor veel opwinding. Griekenland telt meer dan 300 inheemse druivenrassen.

Lafazanis Winery is opgericht door Vassilis Lafazanis en de geschiedenis gaat terug naar 1946, toen hij begon met wijnmaken in Piraeusm, een havenstad in Attica, Griekenland. In 1960 bouwde hij met zijn familie het eerste bedrijf op in Magoula en in 1985 genoot de tweede generatie van de familie een opleiding in oenologie, waardoor een visie ontstond voor het creëren van een hoogwaardig, ultramodern wijnhuis. In 1993 werd het wijnhuis naar Nemea verhuisd om de inheemse druiven van Griekenland te verbouwen en uitstekende kwaliteitswijnen te produceren.
Lafazanis cultiveert 10 hectare aan particuliere wijngaarden op de hellingen van de Fokas-heuvel (240-500 meter hoogte) en zijn voornamelijk beplant met Agiorgitiko, Cabernet Sauvignon, Assyrtiko, Gewürztraminer, Tannat en Syrah. De wijngaarden zijn ontworpen om kleine opbrengsten te produceren die de voorkeur geven aan kwaliteitswijn. De wijngaard in Archaies Kleones behoort tot een semi-bergachtig, wijnbouw- en wijnproductiegebied met een diversiteit aan microklimaten, maximale opname van zonneschijn en een glooiend terrein met uitstekende afwatering. Naast druiven uit eigen wijngaarden gebruiken ze ook druiven van geselecteerde wijnboeren met wijngaarden in Nemea, Corinthia en Arcadia. Ze onderhouden nauw contact en passen kwaliteitscontrole toe op alle wijnbouwfasen om zo een volwaardig kwaliteitsproduct te produceren.

Geometria Assyrtiko 2020
Een uitzonderlijke witte wijn met bleekgele kleur. In de neus aroma's van geel fruit, citroen en bloemen. In de mond heeft de wijn een aanzienlijke structuur, mineraliteit en een crispy zuurgraad. Prachtig uitgebalanceerd met een lange afdronk.
Geometria Moschofilero 2020
Een wijn met een bleekgele kleur. In de neus een bijzondere frisheid en mooie zuren. De smaak is evenwichtig met een lichte body en fruitig met aroma's van rozen en citrus.
Geometria Agiorgitiko 2020
Een wijn met een felrode kleur en paarse reflecties. Het bouquet is zacht en volwassen met tonen van bessen en pruimen. De smaak is vol en goed uitgebalanceerd met zachte en ronde tannines en een geweldige afdronk.

2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency