Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: ‘Iselis’ serie van Argiolas uit Sardinië
2023-05-23
Aankomende zaterdag hebben we een mooie inloopproeverij met de wijnen van Argiolas uit Sardinië. We hadden al een heel fijn assortiment van Argiolas maar hebben nu ook de Iselis’ serie toegevoegd.

Op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Cagliari rond de plaatsen Serdiana, Senorbi en Selegas bevinden zich de wijngaarden van het Wijnhuis Antonio Argiolas. Het zachte klimaat in combinatie met de vruchtbare bodem maken het leven en de wijnen hier zeer aangenaam. Het huis is opgericht in 1938 door Antonio Argiolas. Zijn twee zonen, Franco en Giuseppe. volgden hun vader op. Het wijnhuis wordt inmiddels geleid door de 3de generatie: Antonio, Francesca & Valentina Argiolas.

Net als elders in Italië vinden we op Sardinië bijzondere, eigen druivenrassen, die perfect geschikt zijn voor het klimaat daar. Door hier goed gebruik van te maken, kunnen eigenzinnige wijnen worden gemaakt die het terroir en het klimaat perfect tot uitdrukking brengen. 
En Argiolas doet dat met veel succes!

De Iselis Bianco wordt gemaakt van de lokale nasco, aangevuld met een klein beetje vermentino. Nasco staat hier al eeuwenlang aangeplant. De eerste schriftelijke aanwijzingen dateren uit de dertiende eeuw, toen hij ‘nascu’ werd genoemd. Maar waarschijnlijk stond deze druif hier al langer. Deze wijn heeft een zachte fruitintensiteit van wit fruit als peer en abrikoos, zeer floraal met voorjaarsbloemen, kamperfoelie en muskaat. De smaak is rond, zacht met een heerlijke amandelbitter en zachte zuren.

De Iselis Rosso Superiorewordt gemaakt van de lokale druif monica, aangevuld met nog wat kleine hoeveelheden carignano. Na een gisting van een kleinetwee weken op de schillen ondergaat de wijn een rijping op barrique gedurende 12 maanden. Dat rondt hem perfect af, zonder dat het ten koste gaat van het fruit.De wijn is zeer intens met een mooie rijpe fruitintensiteit van kersen, pruimen, bramen, bosbessen en kruidigheid van kaneel, peper en vanille. De smaak is vol met zachte invloeden van het eikenhout en een rijpe afdronk.

 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency