Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Luc Faller uit de Elzas
2022-05-17
Bij de Vughtse Wijnkoperij verassen we je graag met nieuwe wijnen.
Vandaag de dag is er ook bij ons veel vraag naar wijnen die op een duurzame manier worden gemaakt.
Luc Faller is een mooie toevoeging aan ons assortiment.

In 1989, in het pittoreske dorpje Itterswiller (een dikke 30 km ten zuiden van Straatsburg) nam Luc Faller de 8 hectare wijngaarden van zijn familie over. Hij werd daarmee de derde generatie van wijnmakers. Met zijn recent afgeronde studie oenologie had Luc direct een duidelijk doel voor ogen: op een duurzame, verantwoorde manier wijn maken en gebruik maken van traditionele werkwijzen. Hiermee zette hij als derde generatie wijnmaker een nieuwe koers in.

Het kostte Luc 5 jaar om de wijngaarden schoon te maken van alle vervuilende middelen die in de jaren ervoor gebruikt waren. Om de biodiversiteit te vergroten stopte hij, In tegenstelling tot het gros van zijn collega wijnboeren, met het weghalen van al het groen in de wijngaarden. Wijnboeren in de regio waren geschokt en begrepen niet waarom hij het ‘’onkruid’’ liet staan. Maar dit hield Luc niet tegen, hij bleef het effect van zijn holistische werkwijze bestuderen en zag veel vooruitgang in zijn wijngaard. Dit zorgde ervoor dat hij in 2000 volledig kon stoppen met het gebruik van chemicaliën. Een mijlpaal, maar niet voldoende voor Luc.
Een aantal jaar later, in 2008, was het zover: hij verkreeg het certificaat voor biologische wijnbouw. En niet heel veel later, in 2010, deed hij daar nog een stapje bovenop. Het Demeter certificaat voor biodynamische was een feit.


Uit zijn kelder komen bijzondere wijnen met een eigen stijl, die mooi het midden houdt tussen een traditionele basis en een moderne kijk op biodynamie - en ook een aantal stappen richting Vin Nature: altijd spannend en zuiver, zonder extreem te worden.

Deze Riesling van Faller is een duidelijke stijl uit de Elzas. In de geur aroma’s van rijp en wat gekonfijt fruit als perzik, abrikoos, lychee, honingbloesem & rozen. In de smaak duidelijke een warme stijl met volle body en uiteraard de hoge zuurgraad die riesling kenmerkt maar wel mooi gedoseerd. Serveer deze rijke verfijnde riesling met gerookte paling of krokante kalfszwezerik.

Met het proeven van de Pinot Noir ervaren wij aroma’s van vers fruit als aardbei, rode kers, pruimen maar ook aroma’s van potpourri, rode bietjes en kruidnagel. De smaak is fris en hartig tegelijk, vooral door zijn vers fruit aroma’s en fijne zuren een licht verteerbaar glas. Serveer deze Pinot Noir met mooie gerechtjes als krokante kalfszwezerik of langzaam gegaarde kalfswang. Naast zijn riesling en pinot noir voeren we ook zijn Crémant en pinot blanc.
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency