Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Madeira van Henriques & Henriques
2021-11-16
We kennen Madeira al snel als kookwijn voor in je saus, dressing of om vlees af te blussen want Madeira voegt een typische rokerige zoetheid toe. Maar het is ook een super tof product om zo te drinken als aperitief of bij diverse gerechten.

Maar wat is Madeira nou eigenlijk? Madeira is een versterkte wijn die verkrijgbaar is in verschillende droge tot zoete stijlen. Maar pas op want ondanks er ‘droge’ stijlen zijn bevatten deze nog een behoorlijk deel restsuiker namelijk 18 tot 65 gram per liter. Madeira dankt zijn naam aan het eiland Madeira, een kleine, prachtige rots in het midden van de Atlantische Oceaan. Ook tevens een prachtige vakantiebestemming! De unieke smaak van Madeira komt van het herhaaldelijk ‘opwarmen’ van de wijn. Door de verwarming ontstaat een wijn met fascinerende smaken van geroosterde noten, gestoofd fruit, karamel en toffee.

Tijdens de 1600 en 1700 moest de wijn worden versterkt (door een beetje cognac toe te voegen) om de reis op zee te overleven. In die tijd was het eiland Madeira een essentieel bevoorradingspunt voor reizen naar Amerika en Oost-Indië, en verladers laadden Madeira-wijn in op weg naar Engeland en Amerika. De vaten Madeira-wijn zouden worden verwarmd en gekoeld als de schepen door de tropen voeren. Verladers merkten hoe de smaak van de wijn concentreerde en nog beter werd, later kreeg deze ‘zeerijping’ de benaming “Vinho da Roda”.

Waar Madeira verschilt van elke andere wijn ter wereld, is dus het verouderingsproces. De dingen die wijnmakers in elke andere wijnregio proberen te vermijden, doen Madeira-producenten bewust. Zo wordt de wijn tijdens het rijpingsproces tientallen keren verwarmd en gekoeld. Het wordt ook blootgesteld aan zuurstof (een no-go voor het maken van wijn) en verdampt vaak zonder te worden bijgevuld in het vat.

Henriques & Henriques zelf staat bekend om zijn onberispelijke kwaliteit, en dat in het hele gamma. Kernwoord is hier: balans. Balans in smaken, suikergehalte en frisheid. Het zoet dient namelijk altijd voldoende tegenwicht te krijgen. Dat is hier bij uitstek het geval, of het nou gaat om een ‘dry’ of een ‘full rich’ madeira. Naast drinkplezier geeft het de wijn ook doordrinkbaarheid.

Serveer de Monte Secco als aperitief los of in een cocktail met een fijn borrelplateau olijven, sardines, amandelen en oesters. Serveer de Verdelho 5 years met ossenstaartsoep of pittige blauwe kazen en de Sercial 10 years met zalmtartaar of proscuitto
met ham.

 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency