Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Martín Códax | Galicië | Spanje
2022-10-04

Tijdens de inkoopperiode nemen we ons assortiment kritisch onder de loep. We zoeken naar leuke wijnen en wijngebieden die we nog niet in huis hebben. Zo hebben we met de komst van Martin Códax 2 wijngebieden uit Galicië. DO Ribeiro en DO Monterrei erbij gekregen.

Het huis Martín Códax werd in 1986 opgericht door een kleine groep wijnboeren, die op die manier wilden proberen de wijnen van Rias Baixas bekendheid te geven. Het bedrijf werd genoemd naar de mythische dichter Martín Códax, eigenlijk een middeleeuwse Galicische troubadour, afkomstig uit Vigo, die leefde in het laatste deel van de 13e en mogelijk aan het begin van de veertiende eeuw.
In de loop van ruim twintig jaar heeft Martín Códax zich ontwikkeld tot een van de leidende wijnbedrijven van de regio Rias Baixas, de streek die zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld tot dé Spaanse streek voor witte wijnen. 

Martín Códax | Godello ‘Mara Martin’ | DO Monterrei | Galicië | Spanje
Martin Codax haalt zijn Godello uit Monterrei, een landinwaarts gelegen Galicisch wijngebied. Dit wordt door bergen afgeschermd van de allerergste regens van de Atlantische Oceaan. De wijn is geurig, met acacia, vleugje anijs, de smaak is exotisch,met wit fruit, mango, wat banaan en witte nectarine. Heerlijk als aperitief, lekkere terraswijn, bij kipsalade met appel of lichte schimmelkazen.

Martín Códax | Anxo Martin | DO Ribeiro | Galicië | Spanje
Anxo Martín is een mythologisch wezen, een meerman, half mens en half vis. Hij woont in de Miño-rivier en beschermt de schatten ervan. Miño is een van de belangrijkste rivieren van Galicië, de wijnstreek in het noordwesten van Spanje. Deze rivier komt samen met de Avia en Arnoia in Ribeiro en dat is de oorsprongsbenaming waar deze wijn vandaan komt. Ribeiro ligt ongeveer 45 kilometer van de Atlantische Oceaan. Anxo Martín wordt gemaakt door Bodegas Martín Códax, een coöperatie die de streek Rías Baixas op de kaart heeft gezet. Het begon in 1986 met 50 wijnboeren, maar tegenwoordig houdt Bodegas Martín Códax toezicht op meer dan 1.400 kleine wijngaardpercelen die worden beheerd door 550 families in de regio Rías Baixas. Met Anxo Martín laat het wijnhuis een nieuwe kant van Galicië zien. Niet alleen albariño maakt deel uit van de blend, ook andere lokale toppers doen mee, te weten: treixadura en godello. Na de oogst worden de druiven gesorteerd, ontsteeld en geperst.De alcoholische gisting vindt plaats in RVS tanks. Daarna rijpt de wijn zes maanden op de droesem met regelmatige bâtonnage Hierdoor wint de wijn aan complexiteit en wordt iets ronder van smaak. De wijn rijpt vervolgens nog zes maanden verder op RVS voordat hij wordt gebotteld. Een evenwichtige, witte wijn met een mooie spanning tussen het romige jasje van de bâtonnage en de sappige frisheid.

2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency