Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: 
Muchada-Léclapart 
Sanlúcar de Barrameda | Spanje
2021-06-22

Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij!
De samenwerkingen tussen de Spaanse Muchada en Franse Léclapart waren ons al bekend, maar nu proefden we de wijnen van hun wijngaard in Pago Miraflores (Sanlúcar) en Pago Abulagar (Chipiona) van maar slecht 3 ha! Een project wat ze samen zijn gestart in 2016. Zeer recent dus. En wij zijn enorm verast door de grote complexiteit van deze wijnen.

De druiven variëteiten die ze aangeplant hebben zijn Palomino en Muscat van maar liefst 50 jaar oud. Hoe ouder een wijnstok, des te minder brengt hij op, maar de opbrengst is des te complexer.

Soms afgekort tot alleen Palomino, maar met de juiste naam Palomino Fino, om het te onderscheiden van de grovere Palomino Basto die het heeft vervangen, is dit de druif die ze gebruiken voor de sherry productie. Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda ligt in Zuid-Spanje. Hier is het enorm warm, maar deze druif is bestand tegen droogte en produceert een betrouwbare oogst van druiven met weinig zuur en weinig suiker waardoor de wijn makkelijker kan oxideren- perfect voor sherry dus. Maar naast Sherry worden er tegenwoordig ook droge wijnen gemaakt van deze druif en van hele grote klasse!

Wij hebben 2 wijnen in ons assortiment opgenomen, namelijk de ‘Univers’ afkomstig van jongere wijnstokken (20 jaar oud) die aangeplant staan op het plot 'La Plat-era'. Zowel de fermentatie als de vinificatie vinden plaats in roestvrijstalen tanks. En de ‘Ètoile’ afkomstig van 60 jaar oude wijnstokken, die staan aangeplant op het plot Pastrana Baja. De fermentatie en vinificatie plaats vindt in grote Jerez vaten van 512 L

Jancis Robinson benoemden de ‘Univers’ in haar artikel ‘’Stars of Tomorrow’’ De pure expressie van de druiven en het terroir worden zoveel mogelijk ‘gevangen’ in de wijnen. Wij zijn enthausiast!

2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency