Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Pécharmant van Château Barouillet
2022-01-11
Dit enorm koude weer vraagt wel om een warm stevig glas rood.
Speciaal voor de liefhebbers die niet aan ‘’dry-january’’ deelnemen hebben we een vol, warm en kruidig glas Pécharmant van Chateau Barouillet. Pécharmant is een appellatie gelegen binnen de Bergerac, Zuidwest-Frankrijk. Deze wijnen zijn ook wel bekend onder de langstlevende rode wijnen van de Bergerac. Deze appelatie produceert alleen maar rode wijnen van de druivenrassen die we ook in Bordeaux zien namelijk ; Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Cot (Malbec).

De appellaties van Zuidwest-Frankrijk trekken aanzienlijke invloed uit Bordeaux, Spanje en Zuidoost-Frankrijk. Ten zuidoosten van de rechteroever van Bordeaux stroomt de rivier de Dordogne, die vanaf zijn oorsprong in het Centraal Massief naar het westen stroomt, door de regio Bergerac.

Bij Chateau Barouillet staat sinds een paar jaar Vincent Alexis aan het roer als 3e generatie. Ze bewerken een totaal van 45 ha. Onder leiding van Vincent zijn ze volledig om naar biodynamische vinificatie, waarbij alleen nog natuurlijke gisten worden gebruikt.
Het grappige is dat zijn vader vreselijke moeite had met wijngaarden met gras en onkruid tussen de stokken, terwijl zijn opa het prachtig vond, want die generatie werkte vroeger natuurlijk precies zo. Hij staat nu al te boek als een voortrekker in de Bergerac, waar men toch een beetje moet afrekenen met het idee van bulkwijngebied. Vandaar ook de kreet “French Wine is not Dead” op de etiketten.

De vergisting duurt zo’n 20 tot 30 dagen. Na de vergisting wordt de wijn 12 maanden op voor de helft op barriques (van 1 tot 3 jaar oud) opgevoed en voor de helft op RVS tanks bewaard.

Het proeven van wijnen van dit wijnhuis was voor ons een superervaring. Een gebied wat we niet vaak tegenkomen bij onze inkoop, zeer smaakvol en natuurlijk gemaakt. Intense neus met veel fruit, bramen en zwarte bessen, met kruidigheid en peper. Goede textuur, frisheid en stevige, soepele tannines. Fijne combinatie met gerechten met truffel, gegrild of geroosterd vlees zoals entrecote of varkensribstuk , wild zoals gekonfijte eendenborst, eendenborstfilet of hertenstoof en rijpe kazen.
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency