Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Picpoul de Pinet uit de Languedoc
2022-05-03
Met dit heerlijke weer kunnen we weer langzaam aan lekker in de tuin eten. In onze straat hebben we al menige barbecue geroken en we krijgen in de winkel ook veel vraag naar asperges en vis gerechten. Bij de Vughtse Wijnkoperij denken we daar graag in mee. Deze nieuwe verfrissende Picpoul de Pinet is een heerlijke wijn om als aperitief te drinken of passend bij je lichte lunch of diner. Het is een ideale begeleider met alles wat uit zee komt.  Serveer bij je plateau fruits de mer,  pan mosselen of gerookte zalm. Maar ook als lichte en verfrissende wijn bij je barbecue of frisse salade met asperges.

De wijnranken van deze wijn staan nog net niet in zee tussen de oesterbanken die er liggen, maar het scheelt niet veel. De wijn heeft daarom als bijnaam “Chablis van het Zuiden”. Picpoul Blanc is eigenlijk bekend onder verschillende namen, afhankelijk van waar de druif is geplant. In Spanje noemen ze deze druif Picapoll en in de Loire Folle Blanche. Picpoul Blanc is een van de oudere witte wijnsoorten uit het zuiden van Frankrijk. Het is misschien wel het meest populair in de appellatie Languedoc Roussillon

De Languedoc is een streek waar rode wijnen de boventoon voeren. Het aantal appellations voor witte wijnen is in de Languedoc dan ook zeer beperkt. De enige twee zijn op dit moment Clairette de Languedoc en Picpoul de Pinet, de appellation van deze aangename witte wijn. Picpoul de Pinet dankt zijn klasse aan twee factoren: de ligging direct bij zee, aan het bassin de Thau, en de bijzondere druif, de Picpoul Blanc. Picpoul is ook de enige druif die in deze appellation is toegestaan. De Picpoul rijpt het beste dicht bij zee, bij de milde temperaturen die sterk door het zeewater worden beïnvloed, zodat het bijvoorbeeld overdag nooit extreem heet wordt. Daarnaast geven de zee en het Bassin de Thau, dat in open verbinding staat met de Middellandse Zee, de wijn een aangenaam vleugje ziltigheid, door hun zoute water.

De cave de Montagnac is in 1937 opgericht. De wijngaarden liggen in zeven dorpjes rond het l’Etang de Thau, aan de voet van de bergen.

In de neus tonen van citrus, grapefruit, appel en een lichte bloemige noot. In de mond fris en fruitig. 
 
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency