Nieuws over de Vughtse Wijnkoperij, aanbiedingen en nog veel meer......
Wil je altijd op de hoogte zijn van onze activiteiten en acties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Nieuwsbrief
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Project “Hidden Treasures” Nr 3.
2023-07-04
Bij de Vughtse Wijnkoperij houden wij wel van spannende wijnen. Wijnenwaarmeewejulliekunnenverassen, maar ook waarmee jullie je gasten aan tafel kunt verassen of door het geven van een mooi cadeau.
Fan waren we al van Moric uit Oostenrijk, maar nu hebben we wat gaafs toegevoegd aan ons assortiment! Een project tussen Moric & Villa Tolnay, twee jonge Hongaarse wijnmakers.Moric is dit project gestart om grote terroirs en minder bekende producenten in Hongarije, waar zijn voorouders vandaan komen, onder de aandacht te brengen. En dat is met deze wijn zeker gelukt!
Zij presenteren een zeer gastronomische wijn op basis van riesling & furmint. (ongeveer 50/50), geteeld in basaltrijke vulkanische bodems. Villa Tolnay ligt aan de noordelijke oever van het Balatonmeer, aan de voet van de berg Csobanc, midden in een natuurreservaat. Het wijnhuis werd in 2004 opgericht door de Zwitser Philipp Oser en is sindsdien gegroeid. Miljoenen jaren oude vulkanische bodems en sedimenten uit de Pannonische Zee geven de wijnen een unieke expressie. Tegenwoordig heeft het landgoed 20 hectare, waarvan het grootste deel direct rond het gebouw van het wijnhuis ligt.
Er is een lange en zeer interessante traditie van Riesling in het Balatonmeer. Vooral aan de noordwestelijke oever van het meer, in het schilderachtige vulkanische landschap, kunnen zeer expressieve wijnen worden geproduceerd. Furmint zou het Pannonische equivalent van Riesling kunnen zijn: hoge zuurgraad, fijne bloemen- en fruitaroma’s, groot verouderingspotentieel. Daarom is het heel logisch om deze twee druivensoorten te combineren in één wijn, zowel aromatisch als cultureel.
Het is aantoonbaar meer Riesling-achtig in de neus (aroma’s als rijpe citrus, gekookte abrikoos, gele appel, tropische als ananas met minerale en bloemige tonen) en meer Furmint in de mond (zoute smaak , licht kruidig als gember en saffraan, met een geweldige textuur en zuurgraad).
Volle complexe smaak met hoge zuren , fijne bitters en een zeer lange finale. Serveer met gastronomische gerechten als linguine met gerookte forel, dille en rode peper, Gepekelde kalkoen met kruidenkorst en appel cider-jus en kalfszwezerik met sinaasappelsaus.