Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Pyros Chardonnay uit Argentinië
2022-06-28
Pedernal Valley is een subregio binnen San Juan, een wijnregio in Argentinië. Het is gelegen in het zuiden van San Juan, slechts 100 kilometer ten noorden van de stad Mendoza, en ligt op ongeveer dezelfde afstand van de bergachtige grens tussen Chili en Argentinië in het westen. Er worden hier rijke en elegante rode wijnen geproduceerd van diverse druivenrassen. De belangrijkste druivenrassen hier zijn malbec en cabernet sauvignon voor rood en sauvignon blanc en chardonnay voor wit.

Bijzonder is dat de Pedernal Valley gesitueerd is op een breedtegraad van 31 ° S, en het klimaat is alleen geschikt voor wijnbouw vanwege de lokale topografie. Wijnbouw vindt meestal plaats tussen de 30e en 50e breedtegraad op het noordelijk en zuidelijk halfrond. Landschappen op deze breedtegraad van 31 ° S  zijn dus meestal woestijn of halfwoestijn en onbetaalbaar voor wijnbouw. Maar de gemiddelde hoogte van de Pedernal-wijngaarden van 1300 m tempert de lokale temperaturen en bevordert een gezonde ontwikkeling van de druiven door te zorgen voor een grotere intensiteit van het zonlicht. Zonnige dagen worden gevolgd door veel koelere nachten op deze hoogte, waardoor de rijpingstijd van de druiven wordt verlengd en er een balans ontstaat tussen fenolische rijpheid en zuurgraad.

Regenval is hier hoger dan in andere sub regio's binnen San Juan, en de gemiddelde temperatuur tijdens het groeiseizoen is dienovereenkomstig lager. Dit leidt tot een latere oogstdatum, vaak in april.

De eigenaar van het Pyros domein is tevens ook eigenaar van landgoed Salentein, waar wij erg graag mee werken. Tussen deze 2 huizen zit wel degelijk een groot verschil en daarom is het een onderscheidende nieuwe toevoeging. Nieuw in ons assortiment is de Pyros Chardonnay.

Deze Chardonnay heeft een heldere, goudgele kleur. Intens en complex in de neus met overheersende aroma's van perzik, peer en groene appel, gevolgd door florale tonen zoals jasmijn en witte bloemen. Het meest opvallend in de smaak is de balans tussen rijkdom en frisheid. De frisse zuren in deze wijn zorgen voor een goede verteerbaarheid.
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency