Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij : Rioja Reserva van Marqués de Murrieta
2024-03-26
Welke stijl Rioja kies jij?
Rioja kun je in diverse stijlen vinden en daarom vinden wij het ook belangrijk verschillende mogelijkheden voor jullie in huis te hebben😉 De verschillen voor de smaak van de wijnen zitten vooral in het soort houtgebruik voor de vinificatie en rijping van de Rioja wijnen. Hier hebben we het over Frans of Amerikaans eikenhout, maar ook hoelang de Rioja’s rijpen is een belangrijk onderdeel voor de smaak (Crianza, Reserva of Gran Reserva) . Ook kun je kijken naar de diverse regio’s, subzone’s en ‘Viñedo Singular’ ofwel enkele wijngaard welke weer specifieke karaktereigenschappen hebben.

De oorsprong van het wijnhuis Marques de Murrieta is ook de oorsprong van Rioja. Don Luciano Murrieta paste technieken toe die hij in Bordeaux had geleerd en maakte in 1852 de eerste Rioja-wijn. De visie van Don Luciano was vanaf het begin duidelijk: een fijne Rioja-wijn creëren met een groot bewaarpotentieel en deze buiten Spanje exporteren. Marqués de Murrieta wordt sinds 1983 dagelijks geleid door de familie Cebrián-Sagarriga, gekenmerkt door hun professionaliteit. De wijnen worden gecreëerd in Ygay, een landgoed van 300 hectare wijngaarden gelegen in het zuidelijke deel van Rioja Alta.

De druiven (87% Tempranillo, 6% Graciano, 5% Mazuelo, 2% Garnacha) voor deze Rioja        Reserva worden eerst ontsteeld en vervolgens gedurende 8-10 dagen gefermenteerd in roestvrijstalen tanks onder gecontroleerde temperatuur, met constant schilcontact. Tijdens de vergisting wordt het most regelmatig overgepompt, wat zorgt voor kleur- en aroma extractie. Daarna worden de vaste delen van de druiven in een verticale pers gekneusd. Een proces dat kleur en rijpe tannines uit de druivenschil haalt. De wijn rijpt vervolgens nog 24 maanden in Amerikaanse eikenhouten vaten van 225 liter.

Deze zeer fruitige Rioja Reserva wijn heeft een expressieve neus met meerdere lagen rood fruit zoals aardbei, kers en rode pruim. Aangevuld met tonen van zwarte peper, sandelhout, mediterrane kruiden, rode thee en hints van zachte rijping. Zijdezachte tannines, zeer smaakvol, fris en met een elegante afdronk.
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency