Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Rosso en Rosso di Montalcino van Agostina Pieri
2022-08-23
Agostina Pieri is een geliefde producent binnen ons Italië assortiment.
Italië is dan ook onze grootste speler, niet alleen omdat wij enorm fan zijn van dit mooie wijnland maar óók onze klanten. Wij hadden al de Brunello en Brunello Risvera staan van Pieri maar nu hebben wij ook zijn toegankelijke instap Rosso ‘Costello’ voor alledag en het broertje van de Brunello de Rosso di Montalcino’ toegevoegd aan ons assortiment. De Costello is een blend van Sangiovese met een klein beetje Cabernet. De druiven komen van de overkant van de rivier net buiten Montalcino. Daarom mag de wijn slechts het predicaat tafelwijn hebben en is het vermelden van het jaartal verboden.

Het kleine wijngoed Agostina Pieri (het telt slecht elf hectare wijngaarden) ligt in het zuiden van Montalcino en wordt geleid door de jonge Francesco Monaci, de zoon van Agostina Pieri (die weer een van de dochters van de oprichter van het domein was). Francesco, die het vak leerde van zijn oom en Brunello-producent Giancarlo Pacenti, is onvermoeibaar en zeer bevlogen. Het eerste jaar dat gebotteld werd, was 1994. Hij werd onverwacht snel beloond voor zijn inspanningen toen zijn Rosso di Montalcino 1995 de zeldzame onderscheiding van drie glaasjes kreeg in de Gambero-Rosso-gids. Inmiddels behoren zijn wijnen tot de meest gewilde van de streek.

Francesco is een voorstander van relatief korte rijping in kleine vaten en experimenteert met barriques en grotere formaten. Zijn wijnen worden gekenmerkt door compact fruit, fijn hout en soms een zuidelijk aandoende kruidigheid. Ze zijn duidelijk modern in stijl, altijd goed en vaak zeer goed, maar voor Montalcino bescheiden in prijs. Bij de Vughtse Wijnkoperij zijn we
ernorm fan van zijn zachte en toegankelijke stijl en ook bij deze nieuwe wijnen proef je dat weer duidelijk terug!

De smaak van de Rosso Costello is zacht en sappig met elegante tannines en fijne zuren. Een wijn die je eventueel kan koelen in de zomer.
De smaak van de Rosso di Montalcino is zacht en rond met elegante tannines en fijne zuren maar met meer verfijning, diepgang en complexiteit dan de instap
rosso.
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency