Nieuws over de Vughtse Wijnkoperij, aanbiedingen en nog veel meer......
Wil je altijd op de hoogte zijn van onze activiteiten en acties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Nieuwsbrief
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij : Società Agricola Antoniolo | Gattinara 2014 | Gattinara DOCG | Piemonte | Italië
2021-09-07
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! Barolo en Barberesco kennen we allemaal ; 2 top gebieden binnen Italie. Gattinara is ook een herkomstbenaming die we vinden binnen Piemonte. De appellatie strekt zich uit in het Noorden over de Sesia rivier en wordt ook uitsluitend van de Nebbiolo druif gemaakt. Per wet moet dat minimaal 90% zijn en mogen ze 10% andere druiven gebruiken om te blenden. Nebbiolo wordt ook wel ‘Spanna’ genoemd in Gattinara. De wijnen zijn doorgaans lichter en zelfs meer gericht op de zuurgraad dan hun zuidelijke tegenhangers.
Het familiebedrijf Antoniolowerd opgericht in 1948 door Mario Antoniolo, die over een vooruitziende blik bleek te beschikken. Hij kocht verschillende zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde wijngaarden in de rotsachtige heuvels – op dat moment niet echt gewilde locaties omdat de opbrengst meestal laag was. Vanaf de jaren zeventig vervulde het bedrijf onder leiding van zijn dochter Rosanna een pioniersrol in de streek, vooral omdat het de eerste producent was die wijnen van één enkele wijngaard, van hoog niveau op de markt bracht. Momenteel wordt het bedrijf geleid door de derde generatie, broer en zus Alberto en Lorella. Zij beschikken over 15 hectare verdeeld over vijf wijngaarden. De productie ligt jaarlijks op zo’n 50.000 flessen, uitsluitend afkomstig van de eigen wijngaarden.
De wijnrijpt 42 maanden in de kelder, waarvan 30 maanden in grotehoutenvaten, gevolgd door nog eens 12 maanden in de flesvoordathijvoor de verkoopwordtvrijgegeven. In de geurveel rood fruit zoalskers, aardbei & cranberry. Combinatie van net rijp fruit engedroogd fruit in de geur, zoalspruimenrozijn. Mooibloemigzoals violet maar vooralkruidenen specerijen; gedroogdetijm & rozemarijn, drop. Lichtaartszoalstruffel. In de smaakmeergedroogd fruit, ook thee aroma’s, specerijen zoals kruidnagel, enormzachtenverfijnd. Zeerbijzonderewijneneenprachtigvoorbeeld van Noord-Piemontese Nebbiolo.
Serveer met gestoofd en gegrild rundvlees zoals Italiaanse Granbollitomisto of Franse Bœuf bourguignon, diverse wild gerechten zoals patrijs & fazant, Panissa ook wel Italiaanse risotto met barlotti-bonen en varkensvlees en gerechten met paddenstoel.