Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij : Società Agricola Antoniolo | Gattinara 2014 | Gattinara DOCG | Piemonte | Italië
2021-09-07
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! Barolo en Barberesco kennen we allemaal ; 2 top gebieden binnen Italie. Gattinara is ook een herkomstbenaming die we vinden binnen Piemonte. De appellatie strekt zich uit in het Noorden over de Sesia rivier en wordt ook uitsluitend van de Nebbiolo druif gemaakt. Per wet moet dat minimaal 90% zijn en mogen ze 10% andere druiven gebruiken om te blenden. Nebbiolo wordt ook wel ‘Spanna’ genoemd in Gattinara. De wijnen zijn doorgaans lichter en zelfs meer gericht op de zuurgraad dan hun zuidelijke tegenhangers.

Het familiebedrijf Antoniolo werd opgericht in 1948 door Mario Antoniolo, die over een vooruitziende blik bleek te beschikken. Hij kocht verschillende zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde wijngaarden in de rotsachtige heuvels – op dat moment niet echt gewilde locaties omdat de opbrengst meestal laag was. Vanaf de jaren zeventig vervulde het bedrijf onder leiding van zijn dochter Rosanna een pioniersrol in de streek, vooral omdat het de eerste producent was die wijnen van één enkele wijngaard, van hoog niveau op de markt bracht. Momenteel wordt het bedrijf geleid door de derde generatie, broer en zus Alberto en Lorella. Zij beschikken over 15 hectare verdeeld over vijf wijngaarden. De productie ligt jaarlijks op zo’n 50.000 flessen, uitsluitend afkomstig van de eigen wijngaarden.

De wijn rijpt 42 maanden in de kelder, waarvan 30 maanden in grote houten vaten, gevolgd door nog eens 12 maanden in de fles voordat hij voor de verkoop wordt vrijgegeven. In de geur veel rood fruit zoals kers, aardbei & cranberry. Combinatie van net rijp fruit en gedroogd fruit in de geur, zoals pruim en rozijn. Mooi bloemig zoals violet maar vooral kruiden en specerijen; gedroogde tijm & rozemarijn, drop. Licht aarts zoals truffel. In de smaak meer gedroogd fruit, ook thee aroma’s, specerijen zoals kruidnagel, enorm zacht en verfijnd. Zeer bijzondere wijn en een prachtig voorbeeld van Noord-Piemontese Nebbiolo.

Serveer met gestoofd en gegrild rundvlees zoals Italiaanse Gran bollito misto of Franse Bœuf bourguignon, diverse wild gerechten zoals patrijs & fazant, Panissa ook wel Italiaanse risotto met barlotti-bonen en varkensvlees en gerechten met paddenstoel.
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency