Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Tenuta San Guido | Sassicaia | 2017
2020-08-25

Nieuwe jaargang Sassicaia! Sassicaia 2017 uit Bolgheri is een werkelijke topwijn. Het staat bekend als één van de meest vooraanstaande rode wijnen van geheel Italië. 

In de jaren ’20, als student in Pisa, droomde Markies Mario Incisa della Rocchetta er al van om een ‘edele’ wijn te creëren. Net als de meeste Italiaanse aristocraten uit die tijd had hij een uitgesproken voorliefde voor fijne Bordeauxwijnen. Nadat hij samen met zijn echtgenote, Clarice, zijn intrek had genomen in hun domein in Tenuta San Guido aan de Middellandse Zee, experimenteerde hij met verschillende Franse druivenvariëteiten. 

Vandaag de dag staat Sassicaia bekend als één van de meest vooraanstaande rode wijnen van geheel Italië. Samen met Ornellaia van Tenuta dell’Ornellaia, is het de meest gezochte wijn van Toscane! Saillant detail is het feit dat een deel van de wijngaarden van Tenuta dell’Ornellaia afkomstig zijn van Tenuta San Guido. Tenuta dell’Ornellaia, ooit opgericht door Ludovico Antinori (de broer van Piero Antinori en beide neef van Mario Incisa della Rocchetta), kocht zijn eerste wijngaarden van de Markies (!) Inmiddels wereldberoemd maakt Tenuta San Guido thans deel uit van de groep ‘Primum Familiae Vini’, wat staat voor ‘de beste wijnfamilies’. Andere leden zijn o.a. Bodegas y Viñedos Vega-Sicilia, Antinori, Château Mouton-Rothschild en Perrin & Fils van Château de Beaucastel.

De Sassicaia biedt een rijk scala aan aroma’s zoals zwarte bessen, bramen, kruidige geuren, vanille, cederhout. De smaak is intens romig, met een achtergrond van rijpe tannines. De wijn is gemaakt van 85% Cabernet Sauvignon druiven en 15% Cabernet Franc. Selectie van de druiven voor het persen is nauwelijks noodzakelijk omdat er zeer weinig wijnstokken per ha. zijn aangeplant, hetgeen garandeert dat dat de druif rijk is aan suikers, tannine en smaak. Na de pluk gaan de druiven voor het gistingsproces in stalen tanks van 35 tot 110 hl. Het verdere rijpingsproces geschiedt gedurende een periode van 24 maanden, voor de Sassicaia voor 33% in nieuw Frans eiken vaten van 225 liter. Het boeket is vol met bramen, mediterrane kruiden en amandel. In de mond heeft het  een gevoel van kracht en stevigheid met ietwat rook en gedroogde kersen.

2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency