Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Vigneti Massa ‘Piccolo-Derthona’ & de ‘Derthona’
2022-04-26
In ruim ruim 20 jaar ontwikkelde de oost-Piemontese variëteit timorasso zich van vrijwel uitgestorven obscuriteit tot gewilde cult druif.  Er is een enorme hype op dit druivenras en het wordt vandaag de dag in menig restaurant geschonken.
Niet zo gek natuurlijk, sinds er inmiddels door beroemde wijnhuizen uit bijvoorbeeld Barolo en Barbaresco geknokt wordt om plukjes wijngaarden met timorasso in de Colli Tortonesi te bemachtigen.

Walter Massa wordt ook wel de godfather van dit druivenras genoemd. Immers, zonder zijn inzet was deze druif hoogstwaarschijnlijk niet aan de vergetelheid ontsnapt.

Het druivenras ‘Timorasso’ is niet op het etiket vermeld. Walter is al een tijd gebrouilleerd met de consorzio van zijn gebied Colli Tortonesi (de appelatie dat oa gaat over de herkomstaanduiding en dus de etikettering), en ‘declasseert’ zodoende al zijn wijn naar het zeer generieke Vino Bianco of Vino Rosso. Wie wijn maakt in deze onderklasse van de Italiaanse wijnwetgeving heeft niet eens het recht om druivenras of zelfs jaartal op de fles te zetten. Walter is gelukkig vindingrijk genoeg om dit euvel te omzeilen. Het jaartal is vermomd in een code, en zodoende gemakkelijk te determineren. En in plaats van het druivenras zet hij al lange tijd ‘Derthona’ (Tortona in plaatselijk dialect) op zijn etiketten, om aan te geven dat het om timorasso gaat.

Walter maakt timorasso op drie kwaliteitsniveaus. Bij de Vughtse Wijnkoperij hebben wij nieuw in ons assortiment de ‘Piccolo-Derthona ook wel de basiswijn, gemaakt van jonge aanplant. Licht aromatische in de geur met tonen van mandarijn en citrus met een fijne kruidgheid. In de smaak zacht en fris.  En de Derthonahet vlaggenschip, een zeer intense wijn van volwassen wijnstokken. Voor de Derthona in de geur rijp fruit als gele appel, peer en wilde perzik. De smaak is complex met zachte zuren. Wij zijn enorm blij met deze verassende toevoeging aan ons assortiment!
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency