Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Vital 'Antonio’ van Casal Figueira
2022-03-15
Bij de Vughtse Wijnkoperij verassen we je graag met nieuwe zeldzame wijnen. De Vital druif is zeldzaam en onderscheidend en wellicht hoor je voor het eerst van deze druif. Bij de Vughtse Wijnkoperij waren wij razend enthousiast over deze wijn. In de geur citrus, geel ster fruit en drakenfruit, bijenwas, witte bloemen en een duidelijke kruidigheid van verse dille en dragon. In de smaak een enorme complexiteit met veel spanning en diepgang.

Het verhaal van dit wijnhuis laat zich lezen als een roman. Marta Soares en haar man Antonio begonnen als pioniers in de biodynamie rond de eeuwwisseling, met een wijnbedrijf van 13ha aan wijngaarden in de buurt van Vermelha, zo’n 80 km ten noorden van Lissabon. Alles biologisch - dynamisch en met lage rendementen. Antonio deed het werk in de wijngaarden en de kelders, Marta helpt tussen de bedrijven door want is eigenlijk kunstenaar en docent.
In Portugal was de tijd nog niet rijp voor deze ultra-pure wijnen. Niemand had in deze regio ooit gehoord van biodynamie - en de trend van massaproductie, commercieel denken en wijn in een internationale stijl - dus ook Europese subsidies voor het rooien van oude, lees niet rendabele wijngaarden. Faillissement volgde - ze verliezen hun complete bedrijf in 2008 - alleen een kleine hoeveelheid wijn die nog in de kelders op vat lag was behouden. Niet lang daarna overlijdt wijnmaker Antonio plotseling aan hartfalen - terwijl hij doet wat hij het liefste deed - wijn maken.

Weduwe Marta Soares neemt het over, zonder eigen wijngaarden of wijndomein, maar met een nieuw programma, dat oude wijngaarden van vrijwel vergeten druiven nieuw leven inblaast. Alles geïnspireerd op het biologisch-dynamisch werken en de unieke kracht van bijna vergeten, oude, autochtone druivensoorten. Met hulp van bevriende wijnmakers presenteert ze in haar 1e wapenfeit: een verbluffend glas wit van de herontdekte druif Vital - van zeer oude stokken, die nog dicht en als oude Gobelets zijn beplant - dus zonder lijnen, wat veel handwerk in de wijngaarden betekent. Inmiddels is er in sommige jaren ook een rode wijn van 100% Castelão.

Serveer met vis en diverse schaal en schelpdieren zoals Venusschelpen op Portugese wijze, pasta aglio e olio, zeevruchtenrisotto, pappardelle met kokkels chili peper en peterselie, scheermessen met kerrieschuim en ook lekker met sepia of pulpo.
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency