Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Whale Pod Chardonnay
2022-02-01
Deze week starten we weer met de cursussen waar we heel erg blij mee zijn! We laten je bij de beginnerscursus kennis maken met druivenrassen die kenmerkend zijn voor het gebied, we proeven de verschillen met andere gebieden en de verschillen in vinificatie. Zo ook in Zuid-Afrika zien we veel chardonnay aangeplant in de wijngebieden rondom de kustplaats Hermanus. Onder toeristen is deze kustplaats erg bekend voor het spotten van walvissen. De chardonnay druif groeit het beste in de koelere klimaatzones en daarom zijn niet alle regio’s in Zuid Afrika geschikt. De kustlijn langs het zuiden blijft echter koel genoeg voor de chardonnay druif en zien we daarom veel in bijvoorbeeld het Walker Bay district. De combinatie van hoger gelegen wijngaarden en de nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor een uniek microklimaat in Walker Bay.

Nieuw bij ons in het assortiment is deze Whale Pod’ chardonnay van het Creation Estate. De wijngaarden van Creation bevinden zich op een plateau in de schilderachtige Hemel-en-Aarde Vallei in het wijndistrict Walker Bay.

Met een beetje geluk kun je vanuit de wijngaard walvissen spotten, vandaar dat de wijnen de naam Whale Pod dragen.
De druiven worden eind februari geplukt en vergist in eikenhouten vaten op een temperatuur van 20 graden. Elke twee weken vindt bâtonnage - het omroeren van de gistcellen - plaats. Dit draagt bij aan de complexiteit en maakt de wijn ronder van smaak. Na de gisting rijpt de wijn nog 10 maanden in eikenhouten vaten, waarvan 15% nieuw eiken. Dit nieuwe eiken geeft nog meer aroma’s van het hout dan ouder eiken.

Een chardonnay met veel frisheid maar ook een fijne ondersteunende ronding door het eiken. In de geur rijp steenfruit als perzik , tropische als mango en boomfruit als kweepeer. In de smaak wordt de sappige frisheid gekenmerkt door fijne zuren wat mooi in balans is met het ondersteunende houtgebruik.

Serveer met rijkere visgerechten zoals tarbot met basilicumsaus of solé a la meuniere, parelhoender, paddenstoelenrisotto of fettuccine met kip en venkel.
 
2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency