Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij: Witte Bordeaux!
2021-11-02
Als we het over Bordeaux hebben denken we al snel aan rood, maar er wordt ook geweldige witte wijn gemaakt. Tot 1956 werden er zelfs veel meer witte druivenrassen aangeplant dan rood. Eind jaren vijftig was zelfs 60 procent van de in Bordeaux geproduceerde wijn wit.

Met 117.500 hectare wijnstokken in 2011, heeft Bordeaux meer wijnstokken dan enige andere regio in Frankrijk. Bordeaux beslaat 14% van het totale wijnbouwareaal van Frankrijk en produceert jaarlijks vijf tot zes miljoen hectoliter wijn. Met een gemiddeld domein van 14,5 hectare in Bordeaux, oefenen meer dan 8.000 wijnboeren hun beroep uit. Van de meest noordelijke wijngaarden rond de stad Saint-Vivien-de-Médoc tot de zuidelijke rand van Graves, de regio van Bordeaux beslaat meer dan 130 km.

Ten zuiden van de Haut-Médoc strekt de regio Graves zich 50 km uit van de stad Bordeaux langs de westelijke oever van de rivier de Garonne tot de gemeente Langon, net ten zuiden van Sauternes. Het bos van Landes scheidt Graves van de zee. De noordelijke helft van Graves, rond de stad Bordeaux zelf, is de meest historische zone en de bron van de beste droge wijnen, wit en rood. Maar het is de afgelopen eeuw dramatisch gekrompen, toen meedogenloze stadsuitbreiding het grootste deel van zijn wijngaarden innam.

Er zijn twee regionale AOP's in Graves, Graves en Graves Supérieur. Graves AOP produceert rode en witte wijnen, terwijl Graves Supérieur alleen zoete witte wijnen produceert, waarbij de meeste appellationwijnen rond de 40-50 g/l restsuiker eindigen.

De 2 druivenrassen die het meest voorkomen voor droge witte wijnen zijn Sauvignon Blanc & Sémillion. Een perfecte harmonie tussen deze 2 want het ronde zachte mondgevoel van de Semillon ondersteund en verzacht de zuren van de Sauvignon Blanc druif. Daarnaast ook een aanvulling van aroma’s want de Sauvignon Blanc geeft veel citrus en kruiden en de Semillon geeft vaak tonen van rijke perzik & honing.

Bij De vughtse Wijnkoperij hebben we totaal 2 verschillende stijlen witte Bordeaux opgenomen. Château Rahoul weerspiegelt een hele frisse & elegante stijl en Château de Chantegrive is veel rijker en complexer.
 
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency