Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Wijn van de Week: Tua Rita | Palazzetto | Rosso Toscane | Italië | 2019
2021-03-16
Nieuw bij de Vughtse Wijnkoperij! Een uitbreiding van het huis Tua Rita uit Toscane! Naast de Rosso dei Notri hebben we nu ook de Palazzetto

Eén van de absolute topdomeinen in Toscane is Tua Rita. Het in 1984 gestichte familiedomein in Notri bij Suvereto, heeft wijngaarden beplant met merlot, cabernet sauvignon, syrah en natuurlijk sangiovese. Het zijn echter de twee eerste genoemde druiven die het domein de roem hebben gebracht. Giusto di Notri is een wijn die in 1992 voor het eerst werd gemaakt van cabernet en merlot en internationaal direct de erkenning kreeg, die bij de wijn paste. Toen echter de Redigaffi in 1994 het licht zag, een wijn van enkel merlot, was er een cultdomein geboren. Tegenwoordig is het nog steeds een familiedomein met een productie van circa 110.000 flessen per jaar.

De wijngaarden van Tua Rita bevinden zich in Notri, een gehucht net buiten het prachtige Suvereto in het zuiden van Toscane. Hier begonnen Rita Tua en haar man ooit dit illustere domein. Als één van de eerste startten zij namelijk met de aanplant van merlot, syrah en cabernet sauvignon. Dit leidde in 2000 tot een 100 puntenscore bij Robert Parker voor de Redigaffi. De vallei waarin de wijngaarden liggen geniet op de dag van de verkoelende zeewind en ’s nachts van de wind uit het land. Het is een vrij zanderig terroir.

Druiven afkomstig van een “vroege” pluk in de wijngaard van de “Perlato del Bosco”. Na de oogst een traditionele vinificatie en een opvoeding van 3 maanden op gebruikte houten vaten. Deze vaten zijn eerder gebruikt voor Redigaffi, Giusto di Notri en Per Sempre syrah. Veel kersenfruit in geur en smaak, minerale aanzet met veel inhoud en ingetogen houttonen.

2024® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency