Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
De verhalende oude vaten van Elena Walch, maart 2017
Tijdens onze wintervakantie bezochten wij Elena Walch, toonaangevend wijnhuis in Alto Adige. Het wordt gerund door moeder Elena en haar dochters Julia en Karoline. Elena heeft enorme impact gehad op de ontwikkelingen in de regio. Zij heeft zich er sterk voor gemaakt (met succes) dat in de wijngaarden door snoei en geleiding veel lagere opbrengsten worden gerealiseerd. Met een grote kwaliteitsverbetering tot gevolg. In de oudste wijnkelder van het huis staan een aantal grote houten vaten, waarvan de voorzijden nog origineel en dus héél oud zijn; daar zie je de geschiedenis van het familiedomein terug met de afbeeldingen van de zogenaamde Pergolawijngaarden.
Het mooie van de wijnen uit Alto Adige vind ik de mooie zuren die het klimaat met zich meebrengt. De kwaliteit is hoog en de wijnen -meestal monocepages- fris, mineraal en elegant.
Naast de historische kelder beschikt de familie over een hypermoderne kelder, waar de wijnbereiding volgens de laatste -duurzame- inzichten plaatsvindt.
Er wordt in het hele bedrijf zo duurzaam als mogelijk gewerkt. Op de website van Elena Walch vind je alle maatregelen die men heeft genomen rondom duurzaamheid. Zo mag je bijvoorbeeld op het domein en in de wijngaarden niet roken, om de lucht zo fris mogelijk te houden.
Eén romantisch verhaal moeten we hier helaas ontkrachten: de bewering dat het druivenras Gewürztraminer uit Tramin, de vestigingsplaats van het domein, komt klopt niet. DNA onderzoek heeft uitgewezen dat de druif vanuit het zuiden van Duitsland eerst naar de Elzas is bewogen. Toch houden we het verhaal graag een beetje instand. De kruidige uit Tramin, da's toch mooi!
2017-03-02
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency