Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Fossielen in de wijngaarden van Vale da Capucha, augustus 2017

Het verhaal van Pedro Marques van Vale da Capucha is op het eerste gezicht zoals die van vele andere jonge wijnmakers in Portugal. Als vijfde generatie nam de nu 34-jarige Pedro na zijn opleiding als wijnmaker het traditionele bedrijf over van zijn ouders. Hij brak met de verouderde tradities uit de regio en ging zich focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Wij bezochten Pedro in de zomer van 2017. Een superontvangst, waarin we een gesprek over zijn wijnen, duurzaamheid en het rendabel krijgen van zijn waangaarden aan de orde kwamen.

Op de in totaal 13 hectare wijngaarden verdeelt over ‘São José’ in Carvalha en ‘Torres Vedras, zo’n 60 kilometer boven Lissabon, zijn druivenrassen aangeplant als Viosinho, Gouveio, Antão Vaz, Alvarinho, Arinto en zelfs een beetje Franse Viognier.

Naast autochtone druivenrassen vindt Marques echter het terroir in zijn wijnen veel belangrijker. Zijn wijngaarden zijn bezaaid met kalkstenen en fossielen en liggen op slechts 8 km van de Atlantische kust. Hij is dan ook vastbesloten om het ziltige en de versheid van het zout terug te laten komen. Daarnaast maakt hij uitsluitend gebruik van wilde gisten. Eenmaal de keuze gemaakt om het roer om te gooien besloot hij ook over te stappen naar uitsluitend biologisch gecertificeerd werken en zo werd in 2009 de eerste wijn met de naam Vale da Capucha gelabeld!

2017-08-05
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency