Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Kai Schätzel: snel groeiend fenomeen in Rheinessen, okt. 2019
In oktober 2019 mocht ik op een bijzondere wijnreis. In 2 dagen 3 super wijnmakers ontmoeten is natuurlijk een heel groot feest. Zeker als de rode draad in de reis toch wel riesling betreft! De reis vond midden in de oogst plaats. Fantastisch om juist in die hectische periode zoveel te zien.
Nummer 3 betrof Kai Schätzel. Een fenomeen! Robert Parker schreef ‘one of the most exciting and interesting new developments in German wine culture’. Schätzel omvat een aantal mooie GG wijngaarden bij Nierstein. Bijzonder steile wijngaarden langs de Rhein. Met Kai hebben we deze wijngaarden bezocht. Kai werkt inmiddels geheel biodynamisch. Wat me voor altijd zal bijblijven is de conditie van de druivenstokken van zijn wijngaarden versus die van de buren. 
Uiteraard ook hier veel aandacht voor klimaatverandering. Kai spreekt over het managen van schaduw, waar er in vroeger tijden alles aan werd gedaan rijpheid te verkrijgen. Hij wil koele wijnen blijven maken, laag in de alcohol, verfijnd in de zuren.
De kelder van Kai staat vol met oude grote vaten, waarin de vinificatie plaatsvindt. Tijdens ons bezoek stonden een aantal wijnen volop te vergisten. De wijze waarop Kai over zijn vinificatie spreekt, hoe hij dagelijks zijn rondes door de kelder maakt, tonen een enorme gedrevenheid.
Het feit dat hij enorm stijgt op de internationale ladder, spreekt wat ons betreft boekdelen. Inmiddels hebben zij zowel Kabinett stijl van Kai in het assortiment, als ook zijn grootste Cru GG Pettenthal. Voor de fun hebben we ook wat van Kai's bier aangeschaft: bier verrijkt met rieslingdruiven!
2019-10-02
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency