Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
Over de Klosterneuburger Mostwaage & Gemischter Satz, juli 2016
Wenen is naar men zegt de enige hoofdstad, waar binnen de gemeentegrens wijngaarden zijn aangeplant. Rijd je de stad uit richting het noorden dan rijd je zo vanuit de bebouwing de wijngaarden in. Daar ligt ook Stift Klosterneuburg. Volgens de legende stichtte Margrave Leopold III Stift Klosterneuburg in de 12e eeuw op de plaats waar hij de sluier van zijn vrouw Agnes vond, die op de dag van hun huwelijk door een windvlaag was gegrepen. In 900 jaar heeft het zich ontwikkeld tot een religieus, pastoraal, wetenschappelijk, cultureel en economisch centrum. En dat is het nog steeds.
Het claimt ook het oudste wijnhuis te zijn. Juist in de wijnwetenschap heeft Klosterneuburg enorme veel betekent. Daarom vond ik ’t juist zo interessant deze plek te bezoeken!
Zo heeft men de Klosterneuburger Mostwaage ontwikkeld. De Klosterneuburger Mostwaage (KMW) is een hydrometer die gebruikt wordt om het suikergehalte van most te meten.
Even de technische uitleg: Het suikergehalte geeft het potentieel alcohol percentage aan en dat is in landen, waar het klimaat redelijk koel is een belangrijk element in de wijnwetgeving. Het suikergehalte wordt direct in een percentage afgelezen. Bijvoorbeeld 100 kg most dat 20 kg suiker bevat zal 20% of 20°KMW aangeven. Het instrument wordt vooral gebruikt in de wijnlanden Oostenrijk, Hongarije, Slowakije, de Balkanstaten van het voormalige Joegoslavië en Italië.
Zo wordt het mostgewicht in landen als Duitsland, Zwitserland en Luxemburg gemeten in graden Oechsle. Daarbij is 1°KMW gelijk aan 4,86° Oechsle. In landen als Frankrijk, Portugal en Spanje meet men in graden Baumé.
Ook leuk: in de Wenen heb je de Wiener Gemischter Satz. In wijngaarden staan dan verschillende druivenrassen door elkaar. Die worden tegelijkertijd geplukt. Echt een specialiteit van de streek.
Tenslotte: alle wijnen van Stift Klosterneuburg zijn CO2 neutraal.
2016-07-25
2022® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency