Onze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren
Cookies accepteren
De biodynamische overtuiging van Hannes Hirsch, juli 2020
In dit coronajaar geen wijnreizen en geen meet & greet met wijnmakers. Online proeven is een mooi alternatief! Zo hadden wij een virtuele kennismaking met Hannes Hirsch uit Kamptal. Met een fantastische real life kennismaking met de wijnen van zijn hand!

Hirsch is een nieuwe aanwinst in ons al rijke Oostenrijk-schap. Een luxe aanwinst met een eigen stijl en super bewaarpotentie. 

In deze ‘Wijnbelevenis’ citeer ik op een paar punten uit een artikel van Lars Daniëls over Hirsch in Perswijn uit het voorjaar van 2020:
‘Individuele wijngaarden heten Rieden in Oostenrijk. Ze vertegenwoordigen de top van de officiële landelijke kwaliteitspiramide van het land. De beste Rieden van het Kamptal zijn, net als die van bepaalde andere gebieden, zogenaamde Erste Lagen van de ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter). Dat is een vereniging van topproducenten die enigszins vergelijkbaar is met de Duitse VDP en net als hun Duitse tegenhanger een eigen wijngaardclassificatie kent. Daarin zijn de Erste Lagen, zeg maar premiers crus, momenteel nog de hoogste Qualitätsstufe, die trouwens enkel geldt voor wijnen van grüner veltliner en riesling. Maar men werkt zorgvuldig aan de promotie van een klein aantal Erste Lagen tot Grosse Lagen (grands crus).’

Hirsch maakt wijnen van zowel Riesling als Grüner Veltliner.  
Daniëls: ‘De beste Riesling percelen liggen hogerop de Heiligenstein en de Gaisberg, waar de bodems ondiep en stenig zijn. De beste wijngaarden voor Grüner Veltliner daarentegen vind je wat lager op de flanken van dezelfde (deels steile) heuvels, waar de bodems dieper zijn en rijk aan löss. Dat houdt meer water vast en daar houdt Grüner Veltliner van.’

Bijzonder juist om de uitleg ook van Hannes te horen. Hij vertelt ons over het moment waardoor voor hem de knop omging om biodynamisch te werken. Dat was tijdens een ‘stage’ bij Simonit & Sirch (‘the pruningboys’). De kern van hun aanpak is het snoeien volgens een zachte methode waarbij de gezondheid en levensduur van de plant vooropstaat. Toen Hannes een lengtedoorsnee van een stam zag, was hij ervan overtuigd dat je met deze snoeimethode veel minder schade aan de druif toebrengt en daarmee de gezondheid van de plant sterk verbetert.

Ook bij het wijnmaken zet Hirsch in op een lang leven. De druiven worden direct geperst en het sap wordt spontaan vergist, zonder temperatuurscontrole. Hannes grijpt dus minimaal in tijdens de vergisting. De wijnen rijpen lange tijd –tot in mei volgend op de oogst– op hun fijne gisten in groot gebruikt hout en worden doorgaans in juli gebotteld.

Die hoge vergistingstemperaturen zijn volgens Hannes een teken van vertrouwen in de kwaliteit van de terroirs en de gezondheid van de druiven. De gisten zijn niet toegevoegd, maar afkomstig van het terroir zelf. Hannes koelt dus niet, de vergistingstemperaturen lopen in koelere jaren tot wel 27 ºC, in warme jaren tot 25 ºC, super hoog voor witte wijnen. Nadeel van dat soort vergistingstemperaturen is wel dat de wijnen meer tijd nodig hebben om zich te openen. Hiermee krijg je wijnen die in de toekomst meer te bieden hebben. 

We hadden bij deze tasting het advies gekregen om de wijnen ruim voor aanvang van de meeting te openen. Het was echt bijzonder om de aroma’s van reductief en gesloten naar open en super complex te gaan!

 
2020-07-01
2023® Vughtse Wijnkoperij | Website by Influid Digital Creative Agency